Sunday, December 31, 2006

Gott Nytt År!

Sista dagen på detta år. Vid midnatt tar ett nytt år vid. Nyårsafton är en speciell dag som jag verkligen gillar. Inte speciellt kravfylld, bara en trevlig kväll fylld med en känsla av att allt är möjligt. Många nyårslöften hörs och många förhoppningar uttalas just idag. Sen är det klart att det är trevligt med något gott att äta. En populär förrätt hemma hos mig är gratinerad chèvre. GOTT NYTT ÅR!

GRATINERAD GETOST
brödskivor, 1 (eller ev 2) per person
getost i rulle
olivolja
honung
timjan
pinjenötter

Rosta brödskivorna. Ta bort kanterna eller ta ut rundlar med hjälp av glas. Lägg brödskivorna på bakplåtspapper och lägg getost på bröden. Pensla med lite olivolja. Ringla över lite honung. Krydda eventuellt med lite timjan. Strö över pinjenötter och gratinera i 250° varm ugn, 5-8 minuter. Du ser när osten har fin färg. Servera på en tallrik med sallad, ruccola och körsbärstomater.

Wednesday, December 27, 2006

Äppeldryck med kanel och stjärnanis

Julhelgen är över för den här gången. Fast visst ligger julkänslan kvar ett tag. Tempot är lugnare och många är lediga. Kanske finns tid för att bara vara hemma utan att göra något speciellt, promenader, skridskoåkning eller att hinna träffa vänner. Jag har haft en skön jul med lagom mycket mat, förväntansfulla barn och många trevliga stunder med familjen. En alkoholfri dryck som blivit en favorit för oss den här julen är äppelglögg. Den passar lika bra att bjuda på vilken vinterdag som helst, man behöver ju inte kalla den för glögg.

VARM ÄPPELDRYCK
Äppeljuice
Kanelstång
Stjärnanis
1 äpple i tunna skivor

Värm äppeljuicen varsamt tillsammans med kanelstång och några sjärnanis. Låt stå och dra en stund så att juicen tar smak. Sila av kryddorna om du vill och servera med äppelskivor.

Saturday, December 23, 2006

God jul med kryddiga chokladtryfflar

Mera julkryddor! Kanel är en självklar julkrydda, men även kardemumma tillhör mina favoriter. Ärligt talat använder jag dem gärna andra årstider också. Här är ett recept på goda tryfflar med smak av både kanel och kardemumma. Jag använde havregrädde eftersom det var vad jag hade hemma. Det blev gott och fräscht, men självklart går det bra att använda vanlig visp- eller mellangrädde. Räcker tiden inte till för att göra tryfflarna före jul, passar de lika bra till nyårsafton. För en jul utan stress är nog det allra bästa. God jul!

IMG_0005
CHOKLADTRYFFLAR ca 20 st
100 g mörk choklad
25 g smör
1 dl havregrädde (eller vanlig grädde)
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
kakao

Smält chokladen på svag värme i vattenbad. Se till att ångan inte kommer i chokladmassan, då blir den grynig. Rör om. Lägg i smör och låt smälta. Blanda ner grädden. Rör ner kanel och kardemumma. Låt svalna och halvstelna i kylen. Forma sedan runda tryfflar med hjälp av en sked. Pudra över eller rulla i kakao. Ställ svalt tills det är dags att avnjuta de små godbitarna.

Thursday, December 21, 2006

Choklad på pinne

Vad vore julen utan choklad? Här är ett chokladtips som kan bli en liten gåbortpresent. I vissa butiker finns färdiga ”chokladdippers” att köpa, dvs en chokladkula på en pinne, färdig att ställa i en kopp och hälla över varm mjölk eller kaffe. Rör om med pinnen och chokladdrycken är klar. Naturligtvis kan man lägga en bit choklad i koppen och få samma resultat, men det ser extra smarrigt ut med en chokladpinne.

CHOKLADDRYCK
Smält 200 g mörk choklad i vattenbad. Häll den smälta chokladen i lagom stora formar t ex iskubsformar i lite större storlek eller små tåliga äggkoppar. När chokladen börjar att stelna sticker du ner en pinne. Jag hade glasspinneliknande pysselpinnar, men runda trä- eller plastpinnar går bra eller varför inte en bit kanelstång. Ställ sedan in formarna i kylen så att massan stelnar helt. Slå in dem fint i cellofan och ge bort till chokladälskande vänner, bjud dig själv eller fikasugna gäster.

Tuesday, December 19, 2006

Gnistrande frost och värmande couscous

Grässtråna ligger som kammade i mjuka virvlar mot marken. Träd och buskar gnistrar av frost. Allt har en annan färg. Till och med himlen och ljuset är annorlunda. Vackert men kallt. Jag går in i värmen och tänker på julkryddor, t ex saffran, en av våra vanligaste julkryddor. Självklar i lussebullarna, men idag använder vi saffran mer och mer även i matlagningen. Den dyrbara kryddan finns dokumenterad som läkeört i Kina redan 2 600 f Kr. Den användes också för att färga kläder. Under medeltiden började saffran att användas i mat och bröd i Europa. Maten får en speciell smak och en intensiv gyllengul färg. Här är det couscous som får visa sig i saffransskrud.

COUSCOUS MED GRÖNSAKER OCH SAFFRAN
(Lagom till 4 personer)
1 gul hackad lök
1 morot, hackad i små tärningar
1 röd paprika i små tärningar
1 bit zucchini, skuren i skivor och delad i fyra bitar
broccolibuketter, lätt förkokta
olja
1 vitlöksklyfta
timjan
salt och peppar

5 dl grönsaksbuljong
0,5 g saffran (1 kuvert)
2 msk olja
4-5 dl couscousgryn

Fräs löken i lite olja. Lägg ner morötter och paprika och låt fräsa en stund. Lägg ner zucchinin och broccolibuketterna. (Du kan också låta bli att fräsa broccolibuketterna och i stället dekorera lite snyggt med dem på slutet.) Fräs några minuter till. Pressa en 1 vitlöksklyfta i grönsaksblandningen. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Koka upp buljong, saffran och olja. Ta bort kastrullen från plattan. Häll ner couscousgrynen i den varma buljongen och rör om. Låt stå och dra ca 5 minuter (beror på grynens grovlek, se förpackningen). Blanda med grönsakerna. Servera som en rätt på julbordet eller en buffé eller som egen rätt tillsammans med en chutney, mezeyoghurt och linsbiffar (kött går förstås också bra).

Sunday, December 17, 2006

Tredje advent – dags för julgodis

Frostiga tak. Adventsstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor lyser i i fönster och på balkonger. Det är tredje advent. Det verkar bli en solig och klar dag. Perfekt för en långpromenad, men den här helgen går i födelsedagsfirandets tecken. Tre i närmaste släkten fyller år just de här dagarna och det är förstås roligt att träffas. Men lite julgodis vill jag ändå hinna göra. Mörk choklad och mandlar innehåller en hel del nyttiga ämnen och får väl klassas som ganska bra godis. Dessutom är de två ingredienser som jag gillar riktigt mycket!

MANDELCHOKLAD, ca 30-35 st
30-35 st sötmandlar
200 g mörk choklad
1 msk finmalet kaffepulver
knäckformar

- Skålla mandlarna i kokande vatten. Skölj dem därefter i kallt vatten och tryck ut dem ur skalen. Rosta mandlarna i 200 grader varm ugn, i mitten av ugnen ca 7 minuter. Håll dem under uppsikt så att de inte blir brända.

- Smält chokladen i vattenbad. Tag bort kastrullen från plattan och och rör ner kaffepulvret.
- Fyll knäckformarna till hälften (använd en tesked). Lägg en mandel i varje form. Ställ in i kylen så att de stelnar. Lägg sedan chokladmandlarna i en burk med lock och förvara svalt.

Friday, December 15, 2006

Mer energi med valnötter

Valnötter är en matig nöt som passar bra i sallader, mat och efterrätter. Nötterna innehåller B-vitaminer, E-vitaminer, kalcium, magnesium och många fler vitaminer och mineraler som är nyttiga (om du tål nötter förstås). Valnötterna ger energi, hjälper oss att hantera stress och gynnar hjärnans arbete. Igår fanns de med i rödkålssalladen, idag som huvudingrediens i en paté. Julen är fylld av traditioner, allra helst runt julbordet. Den här patén brukar alltid min pappa göra till julbordet, i första hand för mig och andra som inte äter kött. Men jag kan säga att den brukar vara populär även bland allätare. Lite trixig att göra, men god!

PAPPAS VALNÖTSPATÉ
Färs:
250 g valnötter, malda
100 g dagsgammalt bröd, rivet
1 stor gul lök, finhackad
smör att fräsa löken i
1 vitlöksklyfta, pressad
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
rivet skal från 1/2 citron, helst ekologisk
timjan
salt och peppar

Fyllning:
1 stor gul lök, finhackad
smör
3 röda paprikor, finhackade
3 dl riven ost, t ex emmentaler
1 ägg
salt och peppar

Färs:
- Blanda nötterna och brödet i en matberedare till lite grov
konsistens. Blandningen ska hålla ihop men inte bli såsig.
- Fräs löken på svag värme tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och nötblandningen.
- Vispa äggen med mjölk, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar och blanda alla ingredienserna.

Fyllning:
- Fräs löken och paprikorna mjuka. Kör i matberedaren.
- Blanda med osten och ägget. Salta och peppra.

Klä en 1 1/2-liters avlång form med aluminiumfolie. Häll hälften av nötfärsen i formen och sedan ett lager med all fyllning. Avsluta med andra hälften av nötfärsen. Den färdiga patén får en röd rand i mitten. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 40 minuter eller tills patén är fast i konsistensen. Servera i skivor med cumberlandsås till.

Thursday, December 14, 2006

Krispig rödkål till julbordet

Dagsljuset en mulen dag är nästan obefintligt. Nu behövs det julledigt, långa lugna morgnar, inga tider att passa – helt enklet paus från rutinerna och tid att bara vara. Kanske också tid att testa nya maträtter. Jag har varit utan kök en stor del av hösten pga av stambyte och ombyggnad, men nu är det klart. Större och bättre och åter med rinnande vatten. Därför ska det bli kul att ha mer tid för att laga mat. Fick en fråga av ”Var dags glimtarn” om jag skulle lägga ut några jultips. Det har jag glömt, jag har inte haft tid att skriva så flitigt eftersom all renovering tar så mycket tid. Men hennes fråga fick igång mig. Så nu startar julen med en vegetarisk varm sallad på rödkål. Ursprungspreceptet kommer från Coop.

WOKAD VARM RÖDKÅL
1 liter strimlad rödkål
olja
salt, svartpeppar
3 msk russin
2 msk honung
3 msk balsamvinäger
valnötter

Strimla rödkålen med kniv eller osthyvel. Fräs den i oljan. Krydda och blanda ner russin och honung. Häll över balsamvinäger och låt småkoka i 5 minuter under lock. Strö över valnötter och servera salladen varm.

Wednesday, December 13, 2006

Apelsiner med kaneldoft

Luciamorgon med förväntansfulla pirriga barn, luciatåg, sång, lussekatter och pepparkakor. Det börjar kännas att julen närmar sig, trots att jag haft mina tvivel. Julen närmar sig dessutom alldeles för fort. Helst vill jag slippa den komersiella biten och bara koncentrera mig på det mysiga som att för mig är att baka, pyssla, lyssna på musik, tända ljus och känna julens dofter. En krydda som hör ihop med julen är kanel. Förra veckan kom larm om att kanel kan vara farligt för levern. Nu handlar det förstås inte om kanel i bullarna utan kanel i form av naturmedel för att motverka diabetes. Det är säkert sant att det inte är bra i alltför stor mängd, men det är inga andra läkemedel heller. Kanel har använts sedan medeltiden, främst för att hjälpa matsmältningen men också som ett mjölkdrivande medel för ammande mödrar. Jag tycker att kanel smakar och doftar underbart!

LÄTT APELSINFRESTELSE
Skiva några apelsiner och pudra dem med kanel. Superenkel, god efterrätt en decembermiddag.

Thursday, December 07, 2006

Nu mognar chilifrukterna

December månad, snart lucia, snart jul. Solen skiner, luften är mild och i mitt fönster mognar de vackraste chilifrukter. Varmt gula, små knubbiga. Jag köpte fröna på trädgårdsmässan i juni och nu börjar jag få mina egenodlade chilifrukter. Namnet har jag glömt, men jag tror att det var något med kinesisk….Nu har jag tittat i chiliguiden och upptäckt att min chili troligen är av arten capiscum chinese, en habaneropeppar, dvs ursprungligen från Havanna. Den är mycket stark, känslig för värme och bör tillsättas i slutet av matlagningen. Oj, så stark chili vill jag kanske inte ha. Den ser så bullig och rar ut att jag absolut skulle tro att den är av mildare slag. Då får jag fundera på vad det passar att använda den till. Är det någon som har något förslag?

Friday, December 01, 2006

Fredagskväll med fruktspett

Efterrätter är trevligt att äta. Hela middagen känns mer festlig med en god avslutning. Mina barn gillar förstås glass, men jag tycker att det är en utmaning att ibland försöka hitta lite nyttigare alternativ. Då kan man äta efterrätt oftare! Frukter är goda, nyttigt och ofta glömmer vi bort hur mycket det går att göra av dem. Här är en enkel efterrätt att bjuda på ikväll. Trevlig helg!

FRUKTSPETT MED VANILJYOGHURT
Äpplen, skalade och skurna i tärningar
Bananer, skalade och skivade
Jordgubbar, hela eller halva beroende på storlek

Pensling: smör och honung

Vaniljyoghurt
1 dl naturell yoghurt
1 dl crème fraiche
ca 2 tsk vanilj

Sätt ugnen på grill.
- Blanda först ihop yoghurt, crème fraiche och vanilj i en skål. Låt den stå och mogna i kylen.
- Skölj frukterna och skär dem i lagom stora bitar. Trä upp dem på små grillspett. (Blötlägg dem innan om de är av trä.)
- Smält smör och honung. Pensla fruktspetten. Grilla i ugnen ca 2 minuter. Servera de varma fruktspetten med sval vaniljyoghurt.