Wednesday, June 27, 2007

Dekorativa chokladblad



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Pepparmyntans doftande vackra blad lockade mig att göra chokladlöv. Eftersom pepparmyntans blad är mjuka, tog jag också fasta rosenblad för att se vad som blev bäst. Jag smälte mörk choklad (70% kakaohalt) över ett vattenbad. Sedan penslade jag ett lager smält choklad på bladets undersida. Jag lät dem ligga i kylen och stelna ett tag, sedan penslade jag på ett lager till som också fick stelna. När chokladen stelnat tillräckligt drog jag bort rosenbladen och fick vackert mönstrade chokladlöv. Bladen av pepparmynta lät jag däremot vara kvar. De är ju ätliga och idén var också att få choklad med äkta mintsmak (eftersom de är så mjuka hade det varit svårt att ta loss bladen). Båda sorterna smakade väldigt gott och var vackra som dekoration på efterrätten; jordgubbar med grädde. Men de fastare rosenbladen var förstås enklast eller egentligen minst kladdiga att göra.

Tuesday, June 26, 2007

Sommarplatser



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Oändliga blomsterängar, en skogstjärn, en porlande bäck och blånande berg vid horisonten. Här, i det lilla torpet i Hälsingland, har jag just tillbringat ett par veckor. För mig är det frihet, avkoppling och lycka. Och en bit historia, eftersom min farmor och farfar bodde här när jag var barn. Då hade de kossor och stora jordgubbsodlingar, vilket förstås var toppen. Så ser min sommaridyll ut, kanske sedd genom ett rosa skimmer eftersom platsen betyder så mycket för mig. Men det är väl så det är med allt man gillar. Vilken är din favoritplats i sommar? Vad ger dig avkoppling och energi? En bänk i en park, en brygga, skärgården, storstan, ett café, en eka, en fjälltopp eller något helt annat?

Friday, June 08, 2007

Sommarsallad



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Sommar på riktigt! Solen värmer ordentligt och barnen har sjungit alla härliga sommarsånger. Det betyder också att jag kommer att ägna mig mer åt sommarlivet; bad, smultron, grönsaksodling, fika under äppelträdet och liknande hoppas jag på. Tyvärr innebär det mindre bloggande. Då och då kommer jag att lägga in recept och bilder, men om du tycker att det är långt mellan inläggen vet du varför. Idag tänker jag i alla fall bjuda på min pappas goda midsommarsallad. Den passar egentligen när helst man vill ha en sallad, men han brukar göra den just på midsommarafton. Jag tror att han ursprungligen hittade receptet i ICAs tidning Buffé. Min pappa har gott om tålamod, så han skär ut vackra blommor av rädisorna. Det blir snyggt, men det går lika bra att skiva dem.

MIDSOMMARSALLAD ( som tillbehör till 4pers)
Ca 250 g färsk babyspenat
1 apelsin
1 papaya
ca 1 dl torkade osvavlade aprikoser (blötlagda en stund)
1 knippe rädisor

Dressing:
2 msk koncentrerad flädersaft
1 msk balsamvinäger
1 1/2 msk olivolja
1/2 msk pressad citronsaft
1 1/2 msk vatten
örtsalt, svartpeppar

Skölj spenaten, låt den rinna av och riv ev i mindre bitar. Sprid ut på ett stort fat. Skala apelsinen, filea den och skär i mindre bitar. Skala papayan, kärna ur den och skär i mindre bitar. Lägg upp apelsinbitar, papaya och strimlade aprikoser på spenatbädden. Skiva rädisorna och lägg dem ovanpå. Ringla över dressingen.

Friday, June 01, 2007

Chokladdoppade kapkrusbär



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Så här ser de chokladdoppade kapkrusbären eller physalisen ut. De är gjorda på samma sätt som jordgubbarna, men bladen är lite ostyriga. När jag sköljde bären, fuktade jag även bladen något för att bättre kunna forma dem. Chokladsmaken passar bra ihop med bären. Ska man tänka miljösmart är förstås svenska jordgubbar bäst just nu.

Chokladdoppade jordgubbar



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Nu har de svenska jordgubbarna kommit hos frukthandlaren under den stora kastanjen. Bären är mörkt röda och täckta av trädets vita blommor som blåst ner i den kratiga vinden. Jordgubbar är kanske allra godast att äta precis som de är. Men så här kan man njuta av den naturliga smaken och ändå gör något extra av dem. Gott som en liten dessert i mindre sammanhang och jättesnyggt på sommarens buffébord!

CHOKLADDOPPADE JORDGUBBAR
Mörk choklad, 70% kakaohalt
Vit choklad
Jordgubbar
Kapkrusbär

Skölj bären och låt de torka ordentligt. Smält chokladen över vattenbad, den vita i en bunke och den mörka i en annan. Se till att vattnets ånga inte kommer i chokladsmeten. Doppa bären i den smälta chokladen, lägg dem på ett fat eller en bricka med bakplåtspapper. Ställ in i kylen så att de svalnar. Vänta tills de är riktigt stelnade innan du tar loss dem från underlaget. Lägg sedan upp dem på ett serveringsfat. Njut!