Friday, July 13, 2007

Veckan lördagsgodis - äppelpaj



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Även den här veckan hittar du lördagsgodis hosBrazilian Linda. Vill du vara med ska du titta in hos henne i början av veckan för att ta del av veckans tema. Bidragen "Lördagsgodiset" presenteras förstås på lördagen hos henne. Även om jag förknippar äppelpaj med höst, så passade det bra att göra en sådan idag. En kompis skulle komma hem till mig och fika och vädret var rått och regnigt. Med veckans tema "äpple" i tankarna blev det en enkel och god äppelpaj!

SNABB ÄPPELPAJ (en liten form)
100 g smör
1/2 dl rårörsocker
3 dl havregryn
5 stora äpplen, fler om de är små
malen kanel
lite mer socker

Sätt ugnen på 200 graders värme.
Blanda smör och socker i en bunke tills du får en mjuk massa. Rör ner havregrynen.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Bred ut dessa i en smord ugnsfast form. Hela botten ska vara täckt av ett ganska tjockt lager äpplen eftersom de smälter ihop i ugnsvärmen. Strö över lite socker och rikligt med kanel (eller efter din egen smak). Klicka ut havregrynssmeten som ett täcke över äpplena.
Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Servera med vaniljsås, grädde eller glass.

Tuesday, July 10, 2007

Honungsdoftande blommor



Originally uploaded by nässelblom & choklad
När solen tittar fram ligger en söt honungsdoft i luften. Det är de ljusgula lindblommorna som just nu är som vackrast. Jag plockar dem, torkar och använder dem sedan som förkylningste. Ämnen i lindblomman höjer kroppens temperatur och hjälper på så sätt till att påskynda tillfrisknandet. Det finns till och med undersökningar som visat att barn som varit förkylda och ordinerats lindblomste blivit fortare friska än de som ordinerats antibiotika. De drabbades även av mindre komplikationer. Så när åkommorna inte är allvarliga, har vi mycket hjälp att hämta från naturen!

Monday, July 09, 2007

Örtplock till mitt vinterapotek



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Sommartid plockar jag växter av olika slag till mitt "apotek". Här syns björkblad som innehåller gott om c-vitaminer och andra ämnen som är bra för att stödja njurarna till exempel. Rölleka är en matsmältningsört med många fina egenskaper. Jag torkar växterna och använder dem sedan till tekurer eller så gör jag tinkturer av dem. Annat jag använder på detta sätt är förstås nässlor, maskros, groblad, tussilagoblad, rosmarin, gullris och åkerfräken. Daggkåpan är framför allt en växt jag använder när jag kokar tvål. Som tur är har jag hunnit plocka en hel del innan de regniga vädret började, så nu ligger bladen på tork.

Thursday, July 05, 2007

Potatissallad med bönor, soltorkade tomater & kapris



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Även om det regnar alldeles för mycket i stora delar av Sverige just nu, får vi väl tro att det är sommar. För mig är sommarmaten lättare än vintermaten. Det blir mycket sallader, grönsaker, bönröror och ibland lite fisk. Potatismos är till exempel typisk vintermat, men potatissallad gjord på färskpotatis bjuder jag gärna på under sommaren. Smart mat när man har gäster eftersom den går att förbereda i god tid.

POTATISSALLAD MED BÖNOR, SOLTORKADE TOMATER & KAPRIS, 6 pers

ca 1 1/2 kg kokt skrubbad eller skalad färskpotatis
ca 150 g haricots verts, eller andra gröna bönor
ca 10 st soltorkade tomater i olja, strimlade
kapris (skölj bort lagen)
ev valnötter och hyvlad parmesanost

Dressing:
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
örtsalt och svartpeppar

Har du torra soltorkade tomater, lägg dem i blöt så att de mjuknar. Häll av vattnet, klipp i strimlor och låt dem dra en stund i lite olivolja. Skrubba potatisen och koka den, skär den sedan i bitar/tärningar och lägg i en skål. Koka de gröna bönorna lätt, häll av vattnet och låt de rinna av ordentligt. Varva potatis, bönor, soltorkade tomater och kapris. Salta och peppra. Häll över dressingen, gärna medan potatisen fortfarande är ljummen, då tar den åt sig smaken extra bra. Extra gott tycker jag att det är att strö över hackade valnötter och hyvla parmesanost över salladen. Den här gången var valnötter och ost slut, så det fick bli den enklare versionen. Smaklig måltid!

Tuesday, July 03, 2007

Lördagsgodis

Vill du ha idéer till lördagsgodis? Brazilian Linda har dragit igång en tävling eller mer en inspirationskälla till lördagsgodis. Veckans tema är jordgubbar. Alla som är intresserade kan läsa mer hos Linda och även lämna bidrag hos henne. Själv bidrar jag med mina chokladdoppade jordgubbar som är enkla att göra och jättegoda. Alla som vill inspireras ska förstås titta in hos henne i slutet av veckan.

Monday, July 02, 2007

Blomsterlycka

I trädgården

Under äppelträdet

Choklad, jordgubbar & grädde



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Så här ser det ut. Jag har tagit bort rosenbladet och fått ett tunt chokladblad kvar. Tyvärr hann jag inte ta någon riktigt tydlig bild, för bladen gick åt alldeles för snabbt. Men det är förstås ett bra betyg!