Wednesday, September 19, 2007

Vaniljdoftande plommonpaj

plum tart

Massor av underbara plommon!


baking
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Plommon är en frukt som jag sällan har tillgång till. Jag kan förstås köpa i affären, men de är regel importerade, dyra och har inte heller särskilt god smak. Till min stora glädje fick jag häromdagen en kasse med härliga svenska plommon. De var goda att äta, men många var för mogna för att hålla mer än ett par dagar. Så för en gångs skull var det perfekt läge för att baka en plommonpaj. Vilken lyx!

PLOMMONPAJ
125 g smör
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl socker
ca 12 mogna plommon
florsocker
1 dl vispgrädde
1 äggula
1-2 tsk vaniljsocker

Smält smöret på svag värme. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret och blanda allt. Fördela pajdegen i en pajform och tryck ut den med mjölade fingertoppar. Strö ev ut lite maizena på bottnen, den drar åt sig fukt från plommonen.
Jag lät bli att skala plommonen, men upptäckte att skalen var något bittra i smaken vilket blev tydligare i pajen. Så om du har plommon med den typen av skal är det bättre att skala dem. Klyfta och kärna ur frukterna. Lägg klyftorna i formen. Sikta över lite florsocker. Grädda i 200° i ca 10 minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Vispa grädden, vispa sedan i äggulan och smaksätt med vaniljsocker. Bred ut blandningen över plommonen. Grädda ytterligare 10-15 minuter. Servera ljummen eller avsvalnad, vilket du själv föredrar.

Ordlös onsdag

autumn season

Mer bilder hittar du hos Nejma i Marocko.

Monday, September 17, 2007

Nyttigt nyponpulver


rosa canina
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Hösten kom så hastigt. Jag hade hoppats på milda dagar lite längre. Men över naturen kan ingen råda. det är bara att gilla läget och välja varmare kläder. Egentligen gillar jag hösten. Den bär med sig lugn och en oslagbart vacker natur. Än så länge är de flesta löven gröna, men här och var börjar gula och orangefärgade fält att ta över. Nu är det också tid att samla nypon. Vackra att se på, men också fyllda av nyttigheter. Nyponen innehåller massor av C-vitaminer. Så här kan du spara dem och ha som vitamintillskott i vinter. Strö sedan 1 tsk nyponpulver över yoghurten, filen eller gröten.

NYPONPULVER
Plocka nyponen när de är riktigt röda och rensa sedan bort alla kliiga frön (det kräver mycket tålamod). Låt nyponen torka på en mörk, torr och luftig plats eller i ugnen på svag värme, ca 80 grader. När de torkat kan du mala dem, i t ex en elektrisk kaffekvarn, till ett fint pulver. Torkade nypon är stenhårda så det behövs mycket styrka. Pulvret kryllar av C-vitaminer som kan hjälpa dig att stå emot höstens och vinterns förkylningar.

Thursday, September 13, 2007

Caffè affogato - veckans Lördagsgodis


caffè
Originally uploaded by nässelblom & choklad
För tionde gången, presenterar Brazilian Linda Lördagsgodis. Veckans tema är kaffe, en efterrätt, något bakat eller annan godsak som innehåller kaffe. Vill du vara med skynda dit för mer information, annars får du ta en titt på lördag. Då presenteras de olika bidragen. Idag bidrar jag med världens enklaste efterrätt, så enkel att egentligen inget recept behövs. Det är en italiensk klassiker som verkligen är god om man gillar kaffe. Affogato betyder dränkt och det är just vad glassen blir!

CAFFÈ AFFOGATO
1 kula vaniljglass (gärna gräddig) per person
en espresso eller vanligt starkt kaffe

Lägg en kula vaniljglass i varje kopp eller glas. Häll över varmt kaffe men låt fortfarande glassen synas. Ät genast, annars smälter glassen.

Bokhämtarkväll med godsaker hos Kinna

I tisdags var jag på en jättetrevlig bokhämtarkväll hos Kinna. Hon har i sin ägo recept från flera generationer eftersom de flesta i släkten varit intresserade av mat och bakning. Nu har Kinna, hennes mamma och syster samlat sina favoriter bland kakor och tårtor i en nyutkommen bok "I mormors berså". En riktig pärla för alla som vill återupptäcka och baka våra svenska kakor. Recepten är dessutom anpassade efter dagens mjöl och ägg. Under kvällen fick vi också nöjet att smaka flera av kakorna. Allt var väldigt gott, men min favorit var nog det saftiga saffransbrödet. Mums! Hon bjöd också på husets vällagrade maskrosvin, som var riktigt gott och intressant för en ogräsfantast som mig. Tyvärr fotograferade inte jag, men titta gärna in hos Kinna för att se foto på godsakerna och för att läsa mer om boken. Du kan också beställa den via hennes blogg eller förlaget. Maria på Ragazze har också fotograferat och skrivit om kvällen.

Wednesday, September 12, 2007

Ordlös Onsdag

IMG_4579

Som vanligt när det är onsdag, hittar du fler bilder hos Nejma i Marocko.

Tuesday, September 11, 2007

Skördesallad med smörslungade bönor och morötter


harvest time
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Just nu är det härliga grönsakstider. Mitt kök är fullt av nyskördade egenodlade grönsaker som också gör det lätt att planera middagar. Tomater, squash, mangold, morötter och rödbetor får lagas i ordning efter hur länge de tål att förvaras. Med viss variation förstås. Ärtor och bönor går bra att frysa, men är allra godast att äta genast. Det här är en varm skördesallad gjord av sensommarens skatter. För att göra salladen mer matig, la jag till stora vita bönor som inte ingår i min skörd. Välj de bönor du gillar och har tillgång till, men det är snyggt med olika färger!

HÖSTSALLAD MED SMÖRSLUNGADE BÖNOR OCH MORÖTTER
Vaxbönor
Sockerärtor, brytbönor eller liknande
Ev. stora vita bönor, blötlagda och kokta eller avsköljda burkbönor
Morötter, skurna i tunna stavar
Smör
Flytande honung
Svarta oliver
Rosmarin
Örtsalt

Förbered bönorna. Koka dem en kort stund, de ska behålla lite tuggmotstånd. (Grova bönor behöver något längre koktid.) Smält smör i en traktörpanna. Fräs bönor och morotsstavar några minuter. De ska inte bli för mjuka utan fortfarande vara spänstiga i konsistensen. Salta med örtsalt. Ringla över honung. Smula över rosmarin och blanda allt försiktigt. Lägg ner oliverna så att de blir varma. Servera den varma salladen som tillbehör eller som en lätt rätt med ett gott bröd till.

Friday, September 07, 2007

Cheesecake med mascarpone & kanel


cheesecake
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Det är lördag och dags för lördagsgodis hos Brazilian Linda. Jag var sent ute men lägger ändå ut ett lördagsrecept som innehåller lite av veckans ingrediens; vanilj. I stället för philadelphiaost tog jag italiensk färskost, mascarpone, som fanns i min kyl. Men vilket som går bra. Kakan är enkel att göra och kan varieras med eller utan kanel och med olika bär eller frukter som garnering.

CHEESECAKE MED MASCARPONE
Botten:
10 digestivekex (finns även glutenfria, de är mindre så ta då 15-16 kex)
75 g smör
1 tsk malen kanel

Fyllning:
250 g mascarpone, italiensk färskost (absolut inte mögelosten) eller philadelphiaost
250 g mezeyoghurt (2 1/2 dl)
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
pressad citron, ca 1/2 (smaka av så balansen mellan sött o friskt blir bra)
2 äggulor
Garnering:
Malen kanel
Bär eller frukt efter säsong

Sätt ugnen på 175 °C. Smula sönder kexen i matberedaren eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder dem. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och kanel. Tryck ut massan i en pajform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, så att du får en tunn botten. Ställ pajformen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen 7-8 minuter.
Blanda/mixa färskost, yoghurt, socker, vaniljsocker, citron och äggulor till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer pressad citron eller vaniljsocker. Fördela smeten i formen. Pudra försiktigt malen kanel överst om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Servera kakan kall med bär eller skivad frukt till.

clear="all"

Thursday, September 06, 2007

Daggkåpans klara pärla

Daggkåpan är bland de vackraste växter jag vet. Att en sommarmorgon gå ut och titta närmare på den klara vattendroppen som lagt sig i kåpans botten tillhör naturens små mirakel. Alkemisterna trodde att den lilla daggpärlan var himmelskt vatten som de skulle kunna använda för att skapa guld eller den vises sten. Det skulle i sin tur vara en väg för att nå närmare gud. Därför har också alkemisterna fått ge växten dess latinska namn ”Alchemilla vulgaris”. Daggkåpan innehåller fukt och även vissa sårläkande ämnen. Därför plockar jag dem, torkar och använder till egen flytande tvål. Tvål med både välgörande egenskaper och minnen av sommaren!

Wednesday, September 05, 2007

Ordlös Onsdag



Hos Nejma i Marocko hittar du fler bilder under rubriken Ordlös Onsdag.

Monday, September 03, 2007

Smörfräst mangold med vitlök & aprikoser


white-beet
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Cykeltur med 6-åringen. Luften är frisk och naturen doftar på ett nytt sätt. Vi cyklar långt, långt längs Mälarens vatten och hoppas att vi ska slippa regn. Vi har tur. På platsen med får, hästar, kaniner och änder skingrar sig molnen och solen kommer fram. Strålarna värmer oss, men vindarna från vattnet blåser rejält. Vi sveper in oss i en filt och tittar på båtarna som kastas hit och dit. Vattnet nuddar nästan våra fötter. När vi kommer hem har jag köket fullt av nyskördade grönsaker från landet.

SMÖRFRÄST MANGOLD MED VITLÖK & APRIKOSER
Färsk mangold (tänk på att den krymper när den steks)
Vitlöksklyftor, skurna i tunnare klyftor
Torkade aprikoser eller russin, blötlagda en stund
Smör
Örtsalt

Lägg några aprikoser (eller en näve russin) i blöt en stund. Repa och skölj mangoldbladen. Låt de rinna av ordentligt. Ta så många vitlöksklyftor du vill, beroende på hur mycket du gillar vitlök.
Skär klyftorna på längden i tunnare bitar. Fräs dem varsamt i lite smör. Ta upp dem ur pannan och låt dem ligga på vänt en stund. Ta upp aprikoserna ur sitt vatten och krama ur dem, klipp dem i mindre bitar. Fräs mangolden så att den får god smak och bra ätkonsistens. Salta något. Blanda ner aprikoserna och vitlöksklyftorna. Strö gärna över lite hackade valnötter, om du gillar det. Klart att äta!

Sunday, September 02, 2007

Andra smaker på chokladtryfflar

Rosenvatten är kanske inte alltid lätt att hitta, därför vill jag nämna några andra smaksättningar på chokladtryfflarna. En mer traditionell variant är att i stället för rosenvatten blanda ner 1 tsk malen kanel och 1/2 tsk malen kardemumma. Det blir jättegott! Andra förslag är pressad apelsin/apelsinjuice eller kaffe. Så det finns många alternativ för dig som vill göra tryfflar!