Thursday, February 28, 2008

En alldeles särskild dag



Idag är det en bonusdag. Skottdagen är ju faktiskt en extadag som vi bara får vart fjärde år. Hemma hos mig är det också en extra speciell dag eftersom en av mina flickor fyller år just på skottdagen, så egentligen fyller hon inte år så ofta. Men nu är det rätt dag och då ska det firas ordentligt med presenter, önskefrukost (kinesiska pannkakor) och restaurangbesök, i helgen blir det kalas för släkt och lite längre fram tjejmiddag. Dagen till ära blir det en smothie som jag gjort efter hennes smakminne av en smothie hon druckit på café en gång. Den är lätt beroendeframkallande…

CHOKLADSMOTHIE MED HALLON & BANAN, 2 stora glas
2 mogna bananer
2 dl frysta hallon
2-3 tsk kakao beroende på hur kraftig kakaosmak du vill ha
6 dl vaniljyoghurt

Mixa bananer, hallon och kakao till en krämig massa. Häll i yoghurt och mixa tills allt blandats ordentligt. Häll upp och njut!

Wednesday, February 27, 2008

Sportlovsfika med morotsmuffins



Jag gillar att vara ute, men det finns gränser. Skridskoåkning i spöregn är ingen höjdare. Vädret har inte visat sig från sin bästa sida de senaste dagarna, men nu hoppas jag på några utedagar. Att ta med sig fika ut i en park eller i skogen är alltid trevligt. De här muffinsen är mer matiga än vanliga muffins, så de borde kanske kallas för något annat? De är bakade på dineklsikt och innehåller morötter och äpple, vilket gör att de närmar sig matmuffins. Hur som helst, så är de väldigt goda och passar perfekt att ta med sig på utflykt.

MUFFINS MED MORÖTTER & ÄPPLE, 12 st

4 ½ dl dinkelsikt eller vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
¾ - 1 dl socker
1 tsk kanel
1 liten morot, riven
1 äpple, rivet

2 ägg
2 dl naturell yoghurt
½ dl apelsinjuice eller pressad apelsin
1 msk raps- eller olivolja

Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kanel i en bunke. Riv moroten och äpplet och rör ihop med de torra ingredienserna.
Vispa ihop ägg, yoghurt, apelsin och olja i en annan bunke. Blanda sedan smeten med de torra ingredienserna. Dela upp smeten i ca 12 muffinsformar, de ska vara lite mer än halvfulla.
Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen. Låt de svalna på galler.

Tuesday, February 26, 2008

Morötter som frestar

carrots

Sportlov utan snö ger inte tillfällen till särskilt mycket vinteraktiviteter. Som tur är har vi i alla fall nära till en konstfrusen skridskobana. Det är riktigt skönt att åka utan att frysa. Sen finns det mycket annat kul att göra; spela bowling, simma, cykla och vara ute och leta vårtecken. På loven blir det många måltider att fixa, vilket är en utmaning. Det ska ju helst gå snabbt och enkelt också. Nytt för i år är att min elvaåring själv bett om att få göra rårakor på egen hand, kanske också pastasallad en dag. Wow, säger jag! Något som passar till rårakor är morötter, de här i olika färger blir fina att skära upp i stavar. Tillsammans med gurkstavar, vitkål och blomkålsbuketter blir det både vackert och bra vitaminförstärkning på tallriken. Färgerna gör det dessutom mycket roligare att äta mer av morötterna. Gör gärna en röra att dippa dem i. Häll upp mezeyoghurt i en skål, blanda i örtsalt, hackad basilika, ev lite pressad vitlök och en aning olivolja.

Friday, February 22, 2008

Lördagsgodis

raspberry

Soligt och stormigt. I morse kändes det som om jag skulle flyga iväg. Jag hoppas att vindarna lugnar ner sig för jag längtar efter att vara ute mer. Vad vädret än bestämmer sig för, så är det lördag i morgon och Lördagsgodis hos Brazilian Linda. Den här gången är temat "utan ugn", vilket ger oändliga möjligheter. Vill du vara med, får du skynda dig att lämna ditt bidrag hos henne. Annars kan du titta in och få inspiration i morgon på olika efterrätter. Mitt bidrag hittar du här. Det är en enkel, god och riktigt nyttig efterrätt med hallon och yoghurt, varvade med smörstekta havregryn. Lätt att hinna med även en vardag. Det går bra att använda frysta hallon eftersom färska är alldeles för dyra den här tiden på året. Sen kan man ju alltid drömma lite om sommar och färska hallon ändå....Trevlig helg!

Thursday, February 21, 2008

Dags att baka matbröd!



Efter att ha lyssnat på den hemlige kockens föredrag om fusket med vår mat, bestämde jag mig för att börja baka mitt bröd oftare än vad jag gör. Jag vill inte betala för de uppblåsta luftbröden i affären längre. Nybakat bröd doftar gott och sprider en känsla av lugn omkring sig, så jag förstår inte varför jag inte alltid bakar. När jag väl gör det, är det här ett av mina favoritbröd! Det tar lång tid att göra eftersom degen ska jäsa länge, men själva arbetsinsatsen är liten - det gäller bara att få in det i planeringen. Brödet känns väldigt enkelt att göra i och med att man inte ens värmer vattnet. Jag byter ofta ut vetemjöl mot dinkelmjöl som jag tycker har mer smak och dessutom bättre innehåll. Eftersom dinkelmjöl är ganska dyrt, kan man även välja att ta hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl. Gott till soppa, sallad eller som picknickmackor.

DINKELBAGUETTER 4 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
ca 15 dl dinkelsikt (jag tog ca 12 dl dinkelsikt och 3 dl dinkelmjöl/fullkorn)

Smula jästen i en bunke. Rör ut den i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och ca 13 dl av mjölet. Knåda degen länge, tills den är smidig. Tillsätt ev mer mjöl under knådningen. Låt jäsa under bakduk ca 1,5 timme. Arbeta ner degen och låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter i bunken.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 4 baguetter. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i 250 grader, ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Wednesday, February 20, 2008

Ordlös onsdag

bread

Ordlösa bilder hos Nejma i Marocko.

Tuesday, February 19, 2008

Den hemlige kocken



I helgen var jag och lyssnade på Mats-Eric Nilsson, journalisten bakom boken Den hemlige kocken. I boken granskar han livsmedelsindustrin, produkterna och förpackningarna. Vad är det egentligen i den mat vi köper? Vilka kriterier är viktiga för livsmedelsindustrin när de väljer vad deras produkter ska innehålla? Vad försöker de att locka oss med för bilder? Mycket intressant läsning och ett otroligt intressant föredrag. Jag har länge ifrågasatt mycket av färdigmat och försöker att laga mat från grunden, men några saker dök ändå upp som jag inte alls har tänkt på. Titta till exempel närmare på din balsamvinäger och läs vad den innehåller. Inte ens alla dyrare sorter är äkta utan bara färgade. Något som jag länge tänkt göra är att baka bröd och kakor oftare. Nu fick jag verkligen en extra puff för att komma till skott med det. Sen är det bara att inse att tiden inte räcker för att handla utvalda varor i olika butiker och att laga allt från grunden, baka och sätta sig in i allt. Men däremot kan man försöka undvika mat som nästan enbart består av tillsatser. Så här vill jag att det ska se ut på fler ställen, massor av kravodlat och närodlat!

Monday, February 18, 2008

Lyxig müsli med kanel & kokos



God måndag! Solen skiner och fåglarna kvittrar. Det börjar bli ljust tidigare på morgonen vilket gör det lättare att hinna ta en promenad före jobbet, skolan eller det man är på väg till. En god morgon börjar ju förstås också med en god frukost. I helgen har jag gjort müsli. Det är säkert många av er som redan gör er egen blandning, men jag tänkte i alla fall dela med mig av den här lite lyxigare müslin. Enklast och allra nyttigast är att bara blanda de gryn, frukter och nötter man vill ha i en burk. Men ibland är det gott med lite sötma, här i form av honung. Jämfört med många färdiga blandningar blir det här ändå en väldigt bra müsli. Vill du byta nötter och frukt mot andra favoriter kan du naturligtvis göra det. Ha en skön vecka.

LYXIG MÜSLI
5 dl dinkelflingor
5 dl havregryn
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl solrosfrön
1 dl valnötter, hackade
1 dl pistagenötter, hackade
1 dl torkade osvavlade aprikoser och osötade äpplen i bitar
ev 1 dl kokosflingor
malen kanel
4 msk raps- eller olivolja
4 msk vatten
2-3 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och klipp den torkade frukten i små bitar. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Sprid ut och blanda dinkelflingor, havregryn, linfrön, solrosfrön, nötter frukt och kokosflingor. Ringla sedan över olja, honung och vatten. Krydda med kanel. Krama sedan ihop müslin med händerna så att den klibbar ihop lite och sprid ut över plåten. Rosta i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Förvara i en burk med tättslutande lock. Vill du spara den en längre tid är det bra att ha den i kylen eftersom nötter kan härskna.

Thursday, February 14, 2008

Ett hjärta till er alla



Kardemummakapslar + lingondricka + mineralvatten = gott!

Wednesday, February 13, 2008

Granatäpplets rubinröda pärlor



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Efter den ordlösa bilden i föregående inlägg, vill jag ändå skriva några ord om granatäpplet som lovprisats av många för sina hälsobringande egenskaper. De rubinröda fröna är rika på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda oss framför allt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Granatäpplet bildar en egen botanisk familj och innehåller därför helt unika ämnen! Jag gillar att strö fröna över såväl vanlig sallad som fruktsallad, yoghurt eller bara att mumsa på dem. Men de små pärlorna är lite svåra att komma åt. Mitt vita kakel brukar vara rödprickigt när jag skalat granatäpple.
Men så här har jag fått lära mig att man ska göra. Skär bort en tunn skiva under det kronliknande fästet. Skär sedan upp skalet en aning på några ställen och bänd upp det med fingrarna. Peta ut fröna och ta bort hinnorna som inte alls är goda, snarare beska. Ät och må bra!

SALLADSTIPS
babyspenat
avokado
granatäpplefrön
lite olivolja
ev blodgrape

Spenat, avokado och granatäpple är en otroligt god kombination. Ringla över lite olivolja och njut.
Eftersom jag gillar blodgrape så mycket, blandade jag ner lite fileade klyftbitar i salladen - men det är bara för riktiga grapefantaster. Salladen är egentligen mer perfekt smakmässigt utan grape.

Ordlös onsdag



Du hittar länkar till andra foton hos Nejma i Marocko.

Tuesday, February 12, 2008

Frasiga kikärtsbollar



Hustaken är frostiga och vita, en ovanlig syn den här vintern. Jag skulle önskat mig några snöiga veckor med pulkaåkning, snöänglar och snölek. Men nu är det nästan för sent. I helgen kändes det snarare som om våren var på gång. Fåglarna kvittrade för fullt och jag såg årets första snödroppar. I södra Sverige är vårtecknen säkert ännu fler. Hur ser det ut hos dig, är det vinter eller vår?
När det gäller mat är det dags för proteiner. Tina på trevliga bloggen Pickipicki frågade för en tid sedan om jag hade något bra recept på falafflar. Här är mitt recept på de nötiga kikärtsbollarna. Den runda formen är lite varierande på bilden, men det får väl räknas som en charmfaktor och ett bevis för att de är hemmagjorda. Ibland gör jag dem i stället som små platta biffar eftersom de då går snabbare att steka.

KIKÄRTSBOLLAR (glömmer att räkna hur många de blir, men jag gör den här mängden till 4 personer)
2 brk kikärtor à 400 g eller motsvarande mängd egenkokta
1 stort ägg
2-3 msk maizenamjöl
ca 1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
citron, pressad
örtsalt
malen koriander och/eller hackad persilja
sesamfrön

Spola av kikärtorna ordentligt i vatten om du använder dem i burk. Låt de rinna av. Mixa kikärtorna i matberedaren till lagom konsistens. Jag tycker att det är gott om de fortfarande är lite tuggiga och inte för välmosade. Rör ner pressad vitlök, ägg, maizenamjöl och lite olivolja. Smaksätt med örtsalt, malen koriander, ev persilja och pressad citron. Känn efter att bollarna går att rulla. Tillsätt mer maizenamjöl om de är för lösa. Forma dem till bollar eller små biffar. Rulla eller vänd dem i sesamfrön. Stek/fritera i en blandning av smör och olja tills de får fin färg.

Friday, February 08, 2008

Kinesiska pannkakor med kokos & lime



Maten i södra Kina är underbart god, enligt mig. Jag hade hört att det kunde vara svårt att hitta vegetariskt mat, men så var det inte alls. Massor av grönsaker, bönor och goda tofurätter ofta smaksatta med vitlök och chili fick smaklökarna att ta glädjeskutt. Men barnen längtade ibland efter att få äta spaghetti och mer västerländsk mat. En dag såg vi att en av Changshas restauranger hade pannkakor på menyn och beställde det. Pannkakorna var små söta paket med fyllning, så goda att vi ville beställa fler av dem – men då var de slut. Hemma igen letade jag efter ett sådant recept, men hittade inget. Däremot hittade jag en annan variant på kinesiska pannkakor i en kokbok med asiatisk mat. Det är en riktigt god dessert! Så här gör man den.


KINESISKA PANNKAKOR MED KOKOS & LIME, 5-6 st
40 gram vetemjöl (ca 1 ½ dl)
20 gram rismjöl (ca ¾ dl
2-3 msk strösocker
4 msk kokosflingor + ca 4 msk kokosflingor att strö över
1 ägg
2 ½ dl kokosmjölk
smör
4 bananer
farinsocker
1 limefrukt, pressad och strimlat skal (helst ekologiskt odlad)

Rosta kokosen försiktigt i en stekpanna tills den får lite färg. Häll sedan över den till en skål tills du ska använda den.
Blanda vetemjöl och rismjöl. Rör ner strösocker och 4 msk kokosflingor. Blanda ägg och kokosmjölk i en annan skål. Häll över i mjölet och vispa/rör tills du får en slät smet. Min kokosmjölk var väldigt tjock, så smeten blev också ganska tjock i konsistensen.
Smält en klick smör i en liten stekpanna. Häll ca 4 msk av pannkakssmeten i pannan och stek på medelvärme. När undersidan börjar få fin färg är det dags att vända den och steka på andra sidan. Lägg pannkakan på en tallrik och täck med en kökshandduk så att den håller sig varm. Fortsätt att steka fler pannkakor.
Skiva bananerna på diagonalen. Lägg i smör i pannan och stek bananerna. Vänd dem och fortsätt att steka tills börjar bli mjuka och får en aning färg. Strö över farinsocker och häll ner limesaft efter smak. Lägg lagom mängd bananer på halva pannkakan och vik ihop den. Dekorera med kokos och strimlor av limeskalet.

Wednesday, February 06, 2008

Blommande jasminte



De små knytena på föregående bild är handknutna kinesiska tebollar som slår ut som blommor när man häller hett vatten över dem. Jag köpte dem hos Gröna teimporten på matmässan i november.Den här sorten heter Purple Pagoda och ger ett grönt te med en aning jasminsmak. I mitten är det en globeamaranth-blomma, det vita är jasminblommor och det övriga är gröna teblad. En blomma räcker till ca en liter vatten. Allra vackrast blir det förstås i en genomskinlig kanna eller kopp. Teblommorna finns av olika sorter och vill man ge bort dem som present eller lyxa sig kan man välja dem som ligger i vackra presentaskar. Teet smakade väldigt gott, men framför allt är det fantastiskt att få se det lilla knytet vecklas ut till en vacker blomma!

Ordlös onsdag



Följ med på en bildresa hos Nejma i Marocko.

Tuesday, February 05, 2008

Kinesiska veckan fortsätter...



När jag nu är inne på mat med asiatisk smak fortsätter jag på det temat. En bra vegetarisk proteinkälla är förstås tofu. Tofu går att använda på många olika sätt, är rik på protein, kalcium och mineraler. Dessutom är den mer lättsmält än sojabönorna. I södra Kina gör man helt underbara grytor med en sorts tofu jag inte hittat här. Själva bönosten har egentligen ingen smak, därför passar den att ha i smakrika grytor eller att marinera. Här är en wokad variant som får smak av soja, vitlök och ingefära. Välj fast tofu, annars smular den sig.

WOKAD TOFU
1 pkt tofu, fastare sort
Sås:
3/4 dl sojasås
1/5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
ingefära, malen
örtsalt
sesamfrön

Blanda sojasås, olivolja, pressad vitlök, malen ingefära, örtsalt och sesamfrön. Skär tofun i kuber. Släng ner kuberna i en varm wokpanna. Häll över sojasåsen. Vänd tofun varsamt så att den suger åt sig av såsen. Hetta upp allt en kort stund. Servera till ris och wokade grönsaker, gärna med lite tuggmotstånd eller krispighet.

Monday, February 04, 2008

Gott nytt kinesiskt år!



För alla som gillar nyårsfirande, finns möjligheten att fira det kinesiska nyåret den här veckan. Det firas ofta med fyllda degknyten, annan god mat och fyrverkerier. Ett år hade jag tillfälle att få fira den här dagen hemma hos en kinesisk familj, vilket var en fantastisk upplevelse. Middagen bestod av massor av gott och spännande att själv tillaga i en enorm fondueliknande gryta med buljong. På faten fanns grönsaker av olika slag, speciella svampsorter, alger och tång, skaldjur och olika sorters tofu. Flera av ingredienserna är viktiga att ha med i nyårsmåltiden eftersom de sägs ge god hälsa, mycket pengar osv. Vi åt och pratade och hade en väldigt trevlig kväll med många nya smaker för min del. Nu går vi snart in i "Råttans år" vilket innebär att alla som är födda under detta djurtecken ska bära något rött, varje dag det här året för att ha extra mycket tur! Någon festmåltid har jag inte haft tid att ordna, men jag bjuder i alla fall på en grönsaksrätt med asiatiska influenser.

WOKADE ARAMEALGER (tillbehör till 2 personer)
1 dl torkade aramealger
1 s tor morot i strimlor
1 bit zucchini i strimlor
1 vitlöksklyfta, finhackad
lite örtsalt
malen ingefära
olja och soja
sesamfrön

Lägg de torkade algerna i blöt en stund, ca 15 minuter, tills de blir mjuka. Skär grönsakerna i tunna stavar. Woka eller stek dem i lite olja tillsammans med hackad vitlök. Häll bort vattnet från algerna och krama ur dem. Lägg dem på ett papper så att det sista vattnet rinner av. Lägg ner dem i woken/stekpannan och fräs dem på ganska hög värme en kort stund. Krydda med lite örtsalt (men alger kan vara rätt salta så smaka av) och malen ingefära. Häll över lite soja och sesamfrön. Klart att äta! Passar bra till tofu, men även till t ex lax.

Friday, February 01, 2008

Lördagsgodis med apelsinsmak


cheese cake
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Brazilian Linda är igång med Lördagsgodis igen. Senast den sjunde februari vill hon ha in många bidrag under temat paj. Titta in hos henne så får du veta mer.
Eftersom jag just nu är så otroligt sugen på citrusfrukter, väljer jag en cheesecake med fileade apelsinklyftor. Så mitt tips till middag i kväll, när vindarna viner utanför fönstren, blir en värmande soppa och den här saftiga cheesecaken till dessert. För en variant med mascarpone och yoghurt som fyllning, titta här.

CHEESECAKE MED APELSIN
Botten:
10 digestivekex (finns även glutenfria, de är mindre så ta då 15-16 kex)
75 g smör
1 tsk malen kanel

Fyllning:
400 g philadelphiaost
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
pressad citron eller apelsin, ca 1/2 (smaka av så att balansen mellan sött o friskt blir bra)
2 äggulor
Garnering:
Malen kanel
Apelsinklyftor, fileade

Sätt ugnen på 175 °C. Smula sönder kexen i matberedaren eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder dem. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och kanel. Tryck ut massan i en pajform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, så att du får en tunn botten. Ställ pajformen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen 7-8 minuter.
Blanda/mixa färskost, socker, vaniljsocker, citron och äggulor till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer pressad citron eller vaniljsocker. Fördela smeten i formen. Pudra försiktigt malen kanel överst om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. När kakan svalnat, dekorerar du den med fileade apelsinklyftor och eventuellt lite mer kanel.