Friday, March 28, 2008

Lördagsgodis



Veckans Lördagsgodis hos Brazilian Linda är mynta. Mynta som doftar så härligt och ger så frisk smak, passar tillsammans med frukt och förstås choklad! Mitt bidrag blir därför en favorit som jag skrev om i somras; chokladlöv med smak av pepparmynta. Bladen är försvinnande goda! Titta in hos Linda i morgon för mer lördagsgodis med smak av mynta.

CHOKLADLÖV
Mörk choklad (jag tog 70% kakaohalt)
Blad av pepparmynta
Smält den mörka chokladen över ett vattenbad. Pensla ett lager smält choklad på pepparmyntabladens undersida. Låt bladen ligga i kylen och stelna ett tag, pensla sedan på ett lager till som får stelna. Låt bladen vara kvar och ät dem till frukt och grädde eller dekorera en tårta/kaka med dem. Eftersom myntabladen är mjuka är det lite petigt att få dem snygga. Det är lättare att göra dekorativa blad genom att pensla t ex rosenblad, men då måste du förstås ta bort bladen. Det speciella med pepparmyntans blad är att de går att äta och dessutom ger en väldigt frisk smak åt chokladen.

Thursday, March 27, 2008

Snötankar



Snöigt och kyligt, men väldigt vackert och förtrollande med all snö. Landskapet är annorlunda och alldeles magiskt. Egentligen gillar jag snö, men den här vintern hade ju redan passerat. Trodde jag och många andra. Den här veckan var tänkt att bli en utflyktsvecka med massor av utetid. Utflykter blir det, men matsäcken får bli enklare och ätas ganska snabbt. För nordanvinden inbjuder inte till stillasittande. Däremot är det härligt att bygga snögubbar, pulsa i snön och åka pulka. Så det är det jag gör den här veckan i stället för att skriva om mat. Ha det så bra i snön!

Wednesday, March 26, 2008

Ordlös onsdag



Du hittar mer bildlänkar under temat hos Nejma i Marocko.

Thursday, March 20, 2008

Glad Påsk!

easter

Tänk att det redan är påsk! I är har jag inte alls hunnit med, kanske för att påsken ligger så tidigt eller kanske för att det är kallare än på hela vintern. Men det som är så härligt med påskhelgen är att den är ganska opretentiös, inte alls lika mycket traditioner och saker man bör förbereda och göra som under julen. Därför är det bara att ta tillfället att vara ledig några dagar, påskpynta med barnen (hög tid, men vi har planterat gräs i krukor i alla fall!), göra någon utflykt och ta det med ro.
Har du lust att baka, rekommenderar jag en glutenfri chokladkaka. Receptet finns här. Sen vill jag förstås önska er en riktigt skön påskhelg!

Wednesday, March 19, 2008

Smak av saffran och kardemumma



Nyss vräkte snön ner, men nu lyser solen mer än den gjort på länge. Tydligen ska det bli en snöig påskhelg på många platser i år. Det är väl egentligen inte särskilt ovanligt i mars, men i år har de flesta av oss haft väldigt lite snö. Därför känns det så märkligt att snön kommer nu när vi börjar tro att det är vår på gång. Men vädret är som det är. I stället får vi sola oss i de gula påskblommor som trots allt klarar lite kyla. I fredags skrev jag om gul mat och idag blir det en gul efterrätt. Lätt att göra, hyfsat nyttig och annorlunda smak av kardemumma och saffran.

YOHURTKRÄM MED SAFFRAN & KARDEMUMMA (4 stora eller 6 små port)
8 dl mezeyoghurt
2 tsk vaniljsocker
3 msk socker (smaka av om du vill ha mindre sött)
1/2 tsk kardemumma
1 kuvert saffran
pistaschnötter till garnering

Rör ner socker, vaniljsocker, kardemumma och saffran i yoghurten. Vill du vara riktigt noga med saffranet så blötlägger och rör du först ut den i lite ljummen mjölk, men jag rör ner den direkt i yoghurten. Häll upp i portionskoppar/skålar. Ställ in i kylen tills du ska servera dem. Garnera med hackade pistaschnötter.

Tuesday, March 18, 2008

Ordlös onsdag



Länkar till fler bilder världen runt hos Nejma i Marocko.

Monday, March 17, 2008

Sista chansen att baka semlor



I morgon är det absolut sista chansen att äta semlor om man ska följa traditionerna. Från början åts semlan bara på fettisdagen, men sedan länge har det varit tradition att äta semlor varje tisdag under fastans sju veckor och nu är det verkligen sista tisdagen innan påsk. Idag stämmer inte ens detta, utan vi kan börja köpa semlor redan vid julen. Men för de flesta markerar ändå påsken slutet på semelätandet. Jag bakade egna semlor på fettisdagen, men sedan har det inte blivit fler. Kanske ska jag ta och baka några i morgon. Receptet jag brukar använda kommer från Arla. Jag tycker att det är bra. Men jag har hört att en riktigt god semla ska bakas med hjorhornssalt och inte jäst. Eftersom jag inte bakar semlor särskilt ofta har det inte blivit av att jag prövat, men Kinna som är expert på bakverk med anor har ett recept som jag ska komma ihåg till nästa år. För er som inte gillar marsipan, är ett tips att lägga en klick sylt i mitten i stället, något som man gör Finland. Det tror jag att jag ska pröva!

Friday, March 14, 2008

Dags för gult!



Redan nästa vecka är det påsk och gult är förstås den färg som gäller. Gula påskliljor, gula kycklingar, gula fjädrar och kanske också gul mat. Därför är dagens tips också gult, även om det inte direkt har anknytning till påsken. Majsplättar passar som lätt lunchrätt tillsammans med en ordentlig sallad eller som förrätt med gräddfil. Perfekt sätt att ta till vara överbliven majs och göra något nytt av den. Jag har haft med det här receptet en gång tidigare, men tyckte att de passade just nu - så ibland blir det repris. Nu önskar jag bara att allt gult också väcker solen som den här veckan mest lyst med sin frånvaro. Trevlig helg!

MAJSPLÄTTAR
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
salt och peppar
2 1/2 - 3 dl kokta majskorn
smör eller olja att steka i

Vispa samman ägg, mjöl, bakpulver, salt och peppar. Låt gärna blandningen stå en stund. Koka majskornen om du inte redan gjort det. Blanda ner majsen i smeten och rör om. Klicka ut lagom stora plättar i stekpannan, stek på svag värme tills de blir guldbruna och frasiga. Servera varma med naturell gräddfil eller smaksätt med t ex örsalt och finklippt gräslök.

Wednesday, March 12, 2008

Ordlös onsdag



Den här veckan hittar du mer ordlösa bilder hos Krokofanten i Frankrike.

Monday, March 10, 2008

Kalas med kolakakor



Veckorna mellan sportlov och påsklov är alldeles för få i år – knappt tre veckor. Därför har mitt jobb komprimerats och koncentrerats så att jag inte hinner ägna mig åt så mycket bloggande. I väntan på mer tid lägger jag ut ett klassiskt kakrecept som med lite variation finns i olika bakböcker. Namnet varierar också. En del kallar dem för sirapskakor, andra säger knäckkakor och jag brukar säga kolakakor. Dessa bjöd vi på när vi hade födelsedagskalas för släkten förra helgen. Kusinerna introducerade namnet snipp snapp och åt massor av kakorna som helt klart var deras favorit – bättre än tårta. Troligen har många av er också ätit eller bakat dem. Vad brukar ni kalla dem för? De ljusa kakorna på bilden är brysselkex.

KOLAKAKOR, 25-30 st
100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och socker tills det blir mjukt. Blanda ner vaniljsocker, sirap och bakpulver. Tillsätt mjölet och spara lite till utbakningen. Blanda ihop allt till en grynig massa. Arbeta ihop till en deg på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar. Rulla ut dem till tumtjocka längder och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem med fingret. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter (de ska bli gulbruna). Skär sedan längderna i bitar. När jag hade skurit dem satte jag in dem en kort stund, ca 2 minuter, eftersom jag tyckte att de behövde bli lite mer färdiga.

Saturday, March 08, 2008

Rum och trädgård



Ännu ett vårtecken - trädgårdsmässa i Sollentuna den här helgen. Inte lika stor som trädgårdsmässan i Älvsjö längre fram i vår, men absolut värd ett besök. Där fanns några fröhandlare, blomsterlökar, trädgårdsprylar av alla de slag och inspirerande Slottsträdgården i Ulriksdal som visade växter, krukor, miljöer och dessutom lagade en jättewok bestående av mängder av härliga grönsaker. Trots att jag var där på fredagen var det fullt med folk. Jag gissar att planteringslusten har slagit till tidigare än vanligt i år. Börja odla hemma på fönsterbrädan kan man ju i alla fall göra, men utomhus lär nog vädret fortsätta att vara opålitligt en tid framöver. Men det är ändå härligt att börja drömma om doftande kryddor, egenodlade grönsaker och blommor i härliga färger...

Thursday, March 06, 2008

Gröna vårtecken

alliaria petiolata

Vädret växlar mellan milt och kallt, precis som det ska i mars. Men vårtecknen har börjat synas tidigare än vanligt eftersom vintern i stort sett varit obefintlig. Ett vårtecken i min affär var färsk ramslök från Gotland. Smaken från ramslök är otroligt god, som en mild fin vitlökssmak. Ramslöken har också antibiotiska egenskaper precis som vitlöken. Tyvärr såg bladen i affären lite för ledsna ut för att jag skulle vilja betala fyrtio kronor för dem. Men nu ska jag vakta och passa på när de är färska. Ute i naturen har jag dock sett en ersätare av något enklare slag. Löktraven, ett av våra vanligaste ogräs, har börjat titta fram. Bladrosetterna övervintrar och ser rätt slitna ut. Men redan nu börjar nya vårgröna blad att skjuta upp. Gnugga ett blad mellan fingrarna och känn lökdoften. För riktigt fina blad får jag nog vänta tills det blir lite torrare väder, men då ska jag plocka dem och använda i sallader eller till örtsmör som du hittar här. Inte som ramslök, men riktigt gott och lätt att hitta alldeles gratis!

Tuesday, March 04, 2008

Bröd och soppa från Ilvas kök



Som matbloggare gillar jag att laga mat och att ta fram recept som passar min smak. Men jag tycker också att det är roligt med andras recept, inte minst alla godsaker som finns hos andra matbloggare. Dessvärre räcker inte tiden till för alla recept jag vill testa, men några riktiga favoriter har jag ändå hunnit med att hitta. För länge sedan gjorde Ilva på Aglio & olio en ljuvlig mild fänkålssoppa med mandel som är en favorit jag inte gjort på ett tag. Men nu satsade jag på en riktig Ilva-måltid och gjorde den goda soppan. Till den hade jag bakat Ilvas toskanska bröd. Det som är så praktiskt med det här brödet är att det ska jäsa länge. Alltså kan man göra degen på kvällen, låta brödet jäsa över natten och sedan baka det nästa dag. Mitt bröd blev inte lika vackert som Ilvas, men det smakade gott och italienskt!