Wednesday, April 30, 2008

Ordlös onsdag



Den här veckan hittar du mer ordlösa bilder hos Krokofanten i Frankrike.

Thursday, April 24, 2008

Carobkakor med kokos


För ett par veckor sedan blev jag ”Matnörd” hos Åsa med bloggen Miss Meisters Mat som jag gärna och ofta besöker. Min bedrift var att jag kände igen johannesbröd på den här bilden. Här finns mer fakta. De flesta gissade på olika sorters djurfoder, vilket onekligen ligger nära till hands. Faktum är också att johannesbröd används i tillverkning av djurfoder och som bas för siraps- och brännvinstillverkning. Men det är inte den sidan som är den mest intressanta, utan det är att mjöl av johannesbröd innehåller bra mineraler och kan användas i stället för kakao. Jag tycker dock att smaken är annorlunda, så man ska inte förvänta sig samma resultat. Mjölet som kallas carob smakar sött och luktar ganska märkligt, men får god smak i t ex kakor. Eftersom jag lovade att jag skulle lägga ut något recept med carob, får jag väl skärpa mig och göra det! De här är inte ”finkakor” utan snarare grova kakor som passar bra till te.

CAROBKAKOR MED KOKOS 10-12 st
100 g smör
1 msk carobmjöl
1 dl vetemjöl eller siktat dineklmjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
¾ dl råsocker
2 dl riven kokos

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret Rör ner carobpulvret i det smälta smöret. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker och rör sedan ner allt i smöret. Sprid ut blandningen i en ugnsfast form ca 18x22 cm och platta till. Grädda i 12-15 minuter tills den börjar få färg. Skär kakan i bitar medan den är varm., men låt den stå och svalna i formen. När kakan svalnat kan du lyfta ut kakorna på ett fat.

Friday, April 18, 2008

Lördagsgodis



Veckans Lördagsgodis har temat nötter. Titta in hos Brazilian Linda för mer bidrag. Mitt bidrag är chokladdoppade nötter, receptet hittar du här. Bilden är julig, men de chokladdoppade nötterna passar vilken årstid som helst!

Thursday, April 17, 2008

Ramslök från Gotland



Visst har jag kommit tillbaka från trädgårdsmässan, även om det inte verkar så på inläggen. Trädgårdsmässan är en mässa med vår, sommar och trädgård i fokus – bara det är härligt! Där fanns bland annat inspirerande idébalkonger som den på bilden nedan, massor med växter, hjortronplantor, fröer, trädgårdsprylar, dekorationer, en upp och ned-vänd trädgård, intressanta föredrag och även några utställare med anknytning till mat. Där fanns till exempel färsk ramslök från Gotland att handla, vilket jag också gjorde. Helst hade jag handlat flera påsar, men ramslöken tål inte att frysas, så jag fick nöja mig med en mindre mängd. Denna nordens vitlök smakar så gott i sallader och kryddsmör. Tyvärr är ramslöken svår att få tag på. Den växer i fuktiga lundar i södra delarna av landet, där kan den finnas i riklig mängd. Bladen liknar liljekonvaljblad, men doftar lök. Ramslöken har, precis som vitlök, antibiotiska egenskaper. Men mest av allt är den god!

Wednesday, April 16, 2008

Ordlös onsdag



Som vanligt hittar du fler ordlösa bilder hos Nejma i Marocko

Friday, April 11, 2008

Jordgubbslängtan



När jag växte upp odlade min farmor och farfar jordgubbar i långa rader. Mina sommar- och semesterminnen från den tiden doftar väldigt mycket av solvarma, söta jordgubbar. Idag finns inte de stora och arbetskrävande landen kvar, men torpet och marken finns. Där har min pappa planterat jordgubbar i ett mindre land så att mina barn också kan få njuta av solmogna bär. DN skriver idag att de första svenska jordgubbarna redan är här. Härligt, tänker jag - men när jag ser priset 115 kronor för 250 gram förstår jag att jag får vänta på de svenska gubbarna ett tag till. I stället får jag hålla till godo med importerade jordgubbar. Inte alls lika mycket smak, men varma i ugnen i den numera klassiska efterrätten Gino, smakar de ändå lite sommar. Kanske något att göra i helgen!

GINO
Jordgubbar
Kiwi
Banan
Vit choklad

Sätt ugnen på grillvärme. Rensa jordgubbarna och skala de andra frukterna. Skiva dem och bred ut i en ugnsfast form. Hyvla över ett ordentligt lager med vit choklad. Ställ in i ugnen en kort stund, frukten ska bli varm och chokladen ska få en aning färg. Ät som den är eller med vaniljglass till. Frukterna kan förstås bytas ut mot andra om du vill det.

Thursday, April 10, 2008

Vårtecken



Trots gårdagens snö, blommar vårblommorna i backarna! Det är de mest efterlängtade blommorna på hela året, just för att de bär med sig löftet om ljus och värme. Ett annat vårtecken är att trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö, startar idag. Det är ett tillfälle för trädgårdsentusiaster från hela landet att frossa i allt som har med trädgård att göra. För mig är mässan också ett startskott för våren!

Wednesday, April 09, 2008

Sallad med limabönor



Snön ligger än en gång som ett täcke över vårblommorna. Men den här gången är snön blöt och troligen bara på kortvarigt besök. Fåglarna kvittrar för fullt och buskarnas blad är nästan utvecklade, så visst är det vår! I förra inlägget skrev jag om mitt bönkok, så även dagens recept blir med bönor. Det är egentligen inte ett recept, utan snarare ett tips. Jag tycker om att äta sallad som ensamrätt ibland, men då vill jag att den ska vara matig. Helst ska salladen också innehålla proteiner. Då är bönor perfekt förstärkning. De här bönorna "butterbeans", brukar kallas limabönor på svenska. För att passa i sallad bör bönorna ha lite tuggmotstånd, vilket ibland de vita bönorna saknar. Men den här omgången blev väldigt bra i konsistensen och har god smak.

BÖNSALLAD
Ruccola
Broccoli
Tomat
Lök, hackad
Limabönor
Olivolja
Örtsalt
Basilika
Parmesanost, hyvlad

Ta de ingredienser du gillar i en sallad och som du har hemma (jag hade t ex broccoli kvar sen dagen innan). Skär i bitar, blanda tillsammans med bönorna. Krydda och ringla över lite olivolja. Hyvla parmesanost över och du har en god och matig sallad. Den här typen av sallader passar bra som snabba lunchrätter och är också enkla att ta med i matlåda till jobbet. Ät gärna med något gott bröd till.

Friday, April 04, 2008

Vit bönsoppa med salvia och chili



Bönor är en riktig basvara i mitt kök. Eftersom jag inte äter kött använder jag mycket linser och bönor i matlagningen. För en tid sedan hittade jag torkade stora vita bönor ”butterbeans” som jag nu har blötlagt och kokat. En del fryser jag in för att använda vid andra tillfällen. De olika bönsorterna har verkligen olika utseende och karaktär och passar bra till olika rätter. Kidneybönor är fasta och perfekta i sallader, kikärtor smakar nötigt och passar i särskilt bra i grytor, biffar och mos. Just vita bönor har ett mosigt inre och en mild smak som blir bra i tomatsås eller till mos och soppa. Tycker man att det blir för milt är det perfekt att tillsätta lite chili. Vill man inte blötlägga och koka själv, vilket kräver framförhållning, finns nu ekologiskt odlade bönor i Zetas sortiment. Jättebra när man har ont om tid. Just smörbönor finns dock inte, men en annan böna som blir minst lika god i den här soppan är den lilla vita cannellinibönan.

VIT BÖNSOPPA, ca 3 port.
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
olivolja
chilipeppar
2 brk cannellinibönor à 400 g eller egenkokta vita bönor av något slag
salvia
6 dl grönsaksbuljong
örtsalt, svartpeppar
rostade mandelflagor

Fräs hackad lök och vitlök varsamt i olivolja tills den blir genomskinlig. Finhacka lite chili (mängd efter din smak) och låt även den fräsa med. Skölj burkbönorna i vatten. Lägg ner dem i kastrullen och låt dem fräsa med en kort stund. Tillsätt salvia. Häll på buljongen och låt koka på svag värme 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät soppa. Rosta mandelflagor som är goda att ha i soppan.

Wednesday, April 02, 2008

Ordlös onsdag



Hos Nejma i Marocko finns fler bildlänkar!

Tuesday, April 01, 2008

Biodynamiska grönsaker på en vacker plats



Påsklovet blev en härlig paus i vardagen med små utflykter runt Stockholm. En av utflykterna var till antroposoferna i Järna som du kan läsa mer om här. Husen är byggda i annorlunda former och färgsatta i behagliga rogivande färger. Att vandra runt i trädgården och att känna atmosfären är som att förflyttas till en annan värld. Inget är rakt och stramt, formerna är organiska och oväntade. I ett tidigare inlägg finns en bild på en av de vackra vattentrapporna i trädgården. De leder vatten mellan områdets organiska reningsdammar. Lite längre fram på säsongen odlas kryddor och grönsaker - biodynamiskt naturligtvis. Nu var både fälten och trädgården täckta av snö. Här finns också en restaurang, ett café och Nibble trädgård med handelsbod. Butiken är liten men har betydligt mer varor jag vill handla än vad ICA och Coop har. Just när jag ska gå in i affären kommer en brödleverans från Saltå Kvarn som ligger i närheten. Brödbudet cyklar och lämnar in en låda med nybakat dinkelbröd, som senare visar sig vara väldigt gott. Grönsakerna är noga utvalda och även de biodynamiskt odlade. Precis som jag önskar att grönsakerna alltid ska vara. Känner du för att varva ner och besöka en plats med tid för eftertanke, kan jag verkligen rekommendera ett besök i Järna.