Tuesday, September 30, 2008

Gott och nyttigt höstgodis




Höst på landet är dofter av löv, ved, svamp och äpplen! Varje morgon väckte min sjuåring mig tidigt tidigt med uppmaningen att jag måste upp och elda i spisen. Hon fryser aldrig, så jag tror snarare att det var den mysiga stunden hon var ute efter. Vi gick upp och eldade, lyssnade på knastret från veden och kände värmen sprida sig i köket. Samtidigt passade jag på att göra torkade äppelringar. De torkar så bra, hängandes på spett eller trådar över spisen och sprider en ljuvlig äppeldoft i huset. De går också bra att torka på låg värme i vanlig ugn, även om mysfaktorn inte är lika hög. Vill du bevara den ljusa färgen kan du doppa dem i vatten med lite citron innan du torkar dem. Jag gjorde inte det, eftersom jag nu lärt mig att de går åt snabbare än snabbt. Varje dag tog de äppelringar jag torkat slut, varje dag torkade jag fler och fler - men jag har inte en enda äppelring kvar!

Utan ord



Följ fotokedjan Utan ord hos Pumans dotter.

Friday, September 19, 2008

Kardemummalassi



Solen skiner, luften känns mild och behaglig - äntligen! Förhoppningsvis blir det en helg med lockande uteväder. Dagens recept blir en lassi med mycket kardemummasmak. Gott att dricka även när sommarvärmen är över. Nu ger jag mig ut i skogen i en vecka. Ha en riktigt skön helg!

LASSI
6 dl mild naturell yoghurt
2 dl kallt vatten
1-2 tsk mald kardemumma
ca 2 msk råsocker (ta mindre om du vill undvika socker)

Blanda alla ingredienserna till en slät dryck i en matberedare eller mixer.

Thursday, September 18, 2008

Direkt från köksträdgården



Blomkål har varit en underskattad grönsak - i alla fall av mig! Men nu har jag ändrat uppfattning och skulle gärna ha tillgång till många vackra blomkålshuvuden. I år planterade min pappa blomkål som trivdes och växte över all förväntan. Plötsligt en dag fanns där huvuden stora som fotbollar. När jag bröt av en bukett och smakade, förstod jag hur mycket godare smaken är hos den nyskördade blomkålen. Så hemligheten är nog att hitta ekologiskt odlad, nyskördad blomkål. Vill du sedan tillaga den, blir den väldigt god ugnsbakad med tomatsås och parmesan.

BLOMKÅL I UGNEN
Blomkål
Örtsalt
Enkel tomatsås
Parmesanost

Förväll blomkålshuvudet en stund. Se till att vattnet rinner av. Dela i stora buketter som du sprider ut i en smord ugnsfast form. Krydda lite. Häll över tomatsåsen. Hyvla till sist över rikligt med parmesanost. Sätt in i ugnen på 200°C och gratinera i 10-15 minuter. Passar bra till ris och t ex linsbiffar.

Tuesday, September 16, 2008

Internationell matmarknad



I helgen var det Veggiemässa här i Stockholm. Jag hade tänkt gå dit och titta, men i stället såg jag den japanska filmen Porco Rosso av Hayao Miyazaki tillsammans med min dotter. Filmen var bra, även om min favorit fortfarande är den charmiga Totoro, så det var ett bra val. Men tyvärr ingen rapport från mässan. Däremot kan jag tipsa om att det just nu pågår en internationell "Street Market" i city, runt Sergels Torg. Värt ett besök om du är i närheten och är sugen på att handla frasig baklava, goda ostar, smaka crêpes lagade på franskt sätt eller bara vill kika och känna atmosfären. Marknaden håller på till och med den 29 september.

Monday, September 15, 2008

Fylld zucchini i ugnen



Även jag får inse att nu är det faktiskt höst. De där sista sommardagarna med sol och värme, kom inte det här året. Men förhoppningsvis får vi i stället njuta av många härliga höstdagar. En av de riktigt bra sakerna med höst är förstås alla goda grönsaker som går att få tag på. Så nu är det grönsaker från torpet och ibland köpta svenska grönsaker som får dominera måltiderna en tid framöver. Squash eller zucchini är en av de grönsaker jag har gott om just nu. Den kan användas i pastasåser, soppor, stekas och bakas i ugnen. Just att dela och ugnsbaka tror jag att jag undermedvetet blev inspirerad av Åsa att göra. Hon hade gjort Fyllda paprikor med hirs och zucchini i ugnen, vilket påminde mig om hur gott det är att göra på det viset. Just den här dagen hade jag ris kvar sedan dagen innan och dessutom en matig tomatsås = hur lätt som helst att göra fylld zucchini. Naturligtvis kan du göra rätten från start, men jag gillar när man kan ta vara på rester och göra något nytt och gott av dem. Ofta är det för lite kvar för att det ska räcka till en hel måltid, men på det här sättet blir det många zucchinihalvor med en rätt liten mängd ris och tomatsås. I stället för ris kan du ta hirs, cous cous eller liknande.

FYLLD ZUCCHINI
små zucchini
ris
tomatsås
parmesanost

Sätt ugnen på 200 °C. Klyv zucchini på längden och gröp ur dem så att de blir som båtar. Hacka det urgröpta zucchiniköttet i mindre bitar och fräs det i lite olja och ev vitlök. Krydda lite. Sätt gärna in de urgröpta halvorna i ugnen ca 10 minuter under tiden som du förbereder fyllningen. Blanda zucchinin med tomatsåsen. När du tagit ut halvorna ur ugnen, lägger du i ris, sedan tomatsås och till sist hyvlar du parmesanost över fyllningen. Sätt in i ugnen tills zucchinin börjar bli genombakad, ca 15-20 minuter.

Thursday, September 11, 2008

Sommarsmak i månadens Lördagsgodis



Sommaren är slut och Lördagsgodis drar igång. Som vanligt är det Linda i Brasilien som håller i trådarna. Temat är "Sommarsmaker", vilket jag tycker låter helt underbart. Vill du vara med får du skynda dig att lämna ett bidrag före klockan 12 den 12 september. Annars får du kika in hos henne i helgen för mer lördagstips. Mitt bidrag är en blåbärspaj. Tyvärr finns det nog inte många blåbär kvar att hitta i skogen, men det går bra att använda frysta också. Blåbär en ett bär jag använder alldeles för lite med tanke på hur mycket nyttigt det innehåller. Blåbär innehåller antioxidanter som stärker blodkärlen och förbättrar cirkulationen. Därför kan ett par matskedar blåbär om dagen hjälpa till att förbättra synen och skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Strö dem över din gröt eller yoghurt - både gott och nyttigt!

BLÅBÄRSPAJ

2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 msk socker
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg

Fyllning:
2 dl crème fraiche
ca ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
blåbär, mängd efter tillgång

Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila svalt ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet 10 minuter i ugnen på 200°C.
Blanda crème fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda ca 15 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna något. Sprid sedan ut blåbären.

Monday, September 08, 2008

Bilder från Italien



Nu vill jag påminna er om att Ilva på Aglio e Olio kommer till Sverige för att ställa ut sina omtyckta bilder. Vernissage i morgon tisdag den 9 september klockan 17-19 på Ekogalleriet i Uppsala. Hon kommer att visa bilder från Italien men också en del av sina vackra matbilder - kan det bli bättre! Hos Xoda kan du läsa en intervju med henne angående utställningen som håller på till och med den 27 september.

Thursday, September 04, 2008

Från min vilda trädgård



Vilken tur jag har! När jag har varit på landet och njutit av nyskördade grönsaker har någon annan skött min "vilda trädgård" som är en allmän park en bit bort från trafiken. Så i helgen kunde jag plocka späda fina kirskålsblad och äta en härlig Kirskålspaj. Receptet hittar du här. Den här gången gjorde jag den utan morötter och med mer grädde i äggstanningen. Nu mot slutet av sommaren kan bladen vara rätt grova, då får du förvälla dem längre innan du pressar ur vattnet och använder dem. Men har de slagits eller klippts, kan de vara späda och fina även nu. Kirskål är inte så kul att ha i sin egen trädgård, men så här på avstånd är det suveränt att ha tillgång till de kryddiga bladen. Jag plockade extra mycket och la in i frysen till i vinter. Smakligt ogräs!

Tuesday, September 02, 2008

Skogens röda guld



Även om jag envist vill hålla mig kvar vid sommaren, är det bara att inse att nu har september börjat. Dags att ge sig ut i skogen och titta efter till exempel skogens röda guld - lingon. Själv väntar jag ett tag till, men jag vet att det är dags nu. Vill man inte själv plocka, brukar det ändå gå att få tag på bären hos torghandlare, på marknader och i vissa butiker. Jag fick en önskan från cosifan om lingonrecept. Eftersom jag ligger lite efter i mina årstider, plockar jag fram två favoriter sen tidigare. Det ena är en lingonsalsa med smaka av chili. Perfekt till linsbiffar eller köttfärsbiffar. Det andra receptet är enkla små lingonpajer gjorda av färdig smördeg. Man kan förstås göra sitt eget pajskal om man hellre vill det. Längre fram kommer förhoppningsvis fler recept med lingon.