Friday, November 28, 2008

Trevlig första advent!




På söndag är det första advent. Dags att låta adventsstjärnor och ljus lysa upp i våra fönster och hus. Det behövs den här tiden, även om det just idag är soligt och ljust. Advent är en mysig tid som jag skulle vilja njuta av i lugn och ro - baka och pyssla med barnen, lyssna på musik och bara vara. Men ofta är det också en tid med många krav på vad som ska hinnas med och ordnas på olika sätt. Vissa saker kan man säga nej tack till, men mycket är mer eller mindre obligatoriskt. Hur hittar ni det speciella i adventstiden? Idag bjuder jag på annorlunda godis, som ger mycket bra energi. Både dadlar och morötter är söta, så här behövs inget socker. Jag ska inte lura i er att det är en ersättning för "vanligt" godis, smaken är annorlunda - men våga ändå pröva att göra morotsbollar. De är goda tillsammans med en kopp te och pistagenötter eller som mellanmål. Ha en skön adventshelg!

MOROTSGODIS, ca 15 små bollar
1 stor morot (eller 2 mindre)
5 urkärnade torkade dadlar
1 dl cashewnötter (naturella, inte rostade)
ca 1 krm malen kanel
ev lite apelsinjuice
riven kokos (ekologisk är mycket godare!)

Skala och dela moroten i mindre bitar. Lägg den i en matberedare, tillsammans med dadlar, nötter och kanel. Kör tills det blir en formbar massa. Är det svårt att få ihop den, kan du hälla i lite apelsinjuice så blir massan mindre torr och lättare att få ihop. Rulla bollar och rulla dem sedan i ett lager kokos.

Wednesday, November 26, 2008

Palsternackor i ugnen




Allt är inbäddat i ett mjukt täcke. På kvällen lyser snön upp himlen så att den får ett magiskt sken. Plötsligt finns massor att göra för barnen. Det är bäst att fånga dagen, ge sig ut i pulkabacken, göra snögubbar, änglar eller en piruett på skridskobanan - innan täcket smälter bort. För det verkar snart bli mildare väder. Typisk vintermat lagas ofta i ugnen. Palsternacka är en rotsak som passar alldeles extra bra att laga i ugn, smaken blir fyllig och rik. Oftast går det också att hitta både svenskodlade och ekologiska palsternackor. Värm er med lite vintermat och ta sen en tur i snön!

PALSTERNACKOR I UGNEN
Olja
Vitlök, pressad eller finhackad
Persilja, finhackad
Örtsalt
Palsternackor

Sätt ugnen på 200 grader. Gör en marinad av olja, persilja, vitlök och örtsalt. Den kan stå och dra åt sig smakerna en stund. Skala palsternackorna och skär bort yttersta bitarna. Skär palsternackorna på längden i ca 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dessa med marinaden eller vänd dem i marinaden. Lägg i en ugnsfast form, lite omlott. Ringla över om du har mer marinad kvar. Ställ in i ugnen 15-20 minuter. Skivorna ska bli mjuka.

Monday, November 24, 2008

Vinter



Visst kom det snö, massor med snö! Nu syns ingenting av de växter jag fångade på min sena höstpromenad. Det blev inte bara frost, allt är alldeles vitt - utom några röda nypon som lyser desto starkare. Tänk vad annorlunda världen ser ut när det blir täckt av ett mjukt tjockt lager snö. Hur har ni det där ni bor?

Friday, November 21, 2008

Höstpromenad






Första riktigt kyliga dagen har kommit. Minusgrader och klart soligt väder. Det har varit härligt att få ha kvar grönska, växter och blommor länge den här hösten. Då blir perioden utan dem kortare. Förra vintern såg jag de första krokusarna redan i februari (sen är det en annan historia att det kom snö i april). Än så länge håller några blommor ut, men de blir mer och mer tilltufsade. Kanske kommer det snö i helgen. Hoppas att ni får en härlig helg med tillfälle att vara ute i ljuset en stund!

Wednesday, November 19, 2008

Stilig palmkål på olika sätt




Stiligast av alla kålsorterna är kanske palmkålen eller svartkålen som den också kallas. De magnifika svartgröna bladen sträcker ut sig som palmkronor och tar för sig ordentligt i grönsakslandet. Sorten lär vara en korsning mellan savojkål och grönkål och har odlats i Sverige sedan 1800-talet, men försvann under en period. Nu börjar den åter bli populär, mycket för att den är så dekorativ. Men den är god och användbar i matlagningen också. I Italien och speciellt i Toscana (det finns till och med en sort som heter Nero di Toscana) äts kålen gärna under den kyligare perioden av året t ex i en soppa "Ribollita". Hos Ilva som ju bor där, hittade jag ett tips på Svartkål och bönor på grillat bröd som verkar gott och annorlunda. Och hos Annika på Smaskens finns ett recept på Svartkålssoppa med bondbönor" som jag är väldigt nyfiken på att smaka. Annars är det gott att tillreda kålen på samma sätt som i föregående inlägg, men ta först bort den kraftiga mittnerven hos bladen och förväll dem några minuter.

Tuesday, November 18, 2008

Savojkål ger energi och styrka




Jag fortsätter att fascineras av våra olika kålsorter. Alla så vackra och nyttiga, ändå är utbudet av kålsorter i vanliga mataffärerna blygsamt. Savojkålen är frosttålig och kan klara sig till och med under snön. Bladen är ådrade och nästan buckliga. De passar att servera som små paket med inlindade röror, blir goda i soppa eller att äta som sallad. Vill du ha mildare kålsmak, förväller du bladen en kort stund och låter dem rinna av. Här har jag fräst dem i olja och smör tillsammans med skivad vitlök. På slutet har jag klippt ner aprikoser (skulle kunna vara gula sultanrussin) och hackade valnötter. Toppa med granatäpplets kärnor för extra färg och ännu mer antioxidanter.

Thursday, November 13, 2008

Vitkålssallad med russin




Något som tillhör höstens delikatesser är olika sorters kål. Köldtåliga är de också, vilket ger liv åt grönsakslanden ännu en tid. Vitkål passar bra till höst- och vintersallader. Proppfull med vitaminer och mineralämnen hjälper vitkålen till att hålla oss pigga. Man kan också lägga kålblad som omslag vid gikt och sträckningar. Det här är en superenkel, krämig sallad som passar till t ex linsbiffar eller köttfärsbiffar för er som äter kött. Salladen bör ätas samma dag som du gör den, annars tar sojagrädden för mycket smak av kålen.

VITKÅLSSALLAD MED RUSSIN
Strimlad vitkål, helst ekologisk som har finare smak
Örtsalt
Russin
Sojagrädde

Strimla vitkålen. Varva vitkål, örtsalt, russin och lite sojagrädde tills du får en lagom stor sallad.

Tuesday, November 11, 2008

Pionens kraft och en utmaning



Förr trodde man att pionen kunde stilla storm. Eftersom det blåser och stormar i stora dela av landet, tycker jag att det passar med en sådan bild idag. Om inte annat kan det värma att tänka på sommaren. I Kina är pionen blommornas drottning, rikedomens och ärans blomma och en symbol för kärlek och skönhet. Det är verkligen en av de vackraste blommor jag vet, men tyvärr blommar de så kort tid. Då är det bra att bevara blomman med kamerans hjälp.
Förra veckan utmanade Lumumma mig att skriva sju saker om mig själv, alldagliga, ovanliga eller knasiga. Hmm, vad svårt - men här är några saker som ni inte vet om mig!

1. Såg en livs levande björn när jag var på landet i somras.
2. Är en typisk Vata-person enligt Ayurvedisk lära.
3. På grund av ovanstående (nr 2) trivs jag bäst i lugn och ro.
4. Har svårt att sova när det är fullmåne.
5. Har vunnit en pimpeltävling.
6. Gillar att äta frukost.
7. Får prestationsångest av utmaningar.

Jag skickar utmaningen vidare till Chili, Ninni, Åsa, Ayla och till Lillie plein d´amour. Vill någon annan haka på går det också alldeles utmärkt.

Wednesday, November 05, 2008

Doftande konstverk





Sedan några veckor tillbaka visas en annorlunda tavla på Hallwylska Palatsets gård. Den doftar och har underbara färger som förändras. Tavlan är gjord av ca 18 000 äpplen från vårt svenska Äppelrike. Konstnärinnan heter Emma Karp Lundström och verket "Fritt efter Frans Floris Pomona". Annars brukar årets äppeltavla bara finnas i Kivik, men i år har även alla stockholmare möjlighet att få se ett exemplar av det kortlivade konstverket. Min dotter var där, precis när tavlan var ny, då var färgerna ljusa. Nu börjar en del äpplen få en brun ton och hela tavlan blir en nyans mörkare. Men att bilden är föränderlig gör den bara mer fascinerande. Skynda om du vill se, snart är den övermogen!

Tuesday, November 04, 2008

Hjälp för immunförsvaret





Runt omkring mig är det många som snörvlar och hostar. Tyvärr för kylan med sig en och annan förkylning. Fast egentligen är det inte kylan i sig som är orsaken, utan snarare att vi är inomhus mer, tränger ihop oss i bussar och blir tröttare när mörkret kommer. Mina bästa hjälpare för att försöka mota bort förkylningarna och stödja immunförsvaret ser ni på bilderna. Röd solhatt, echinacea, finns som färdig tinktur (går även att göra egen) som droppas i ett glas vatten. Solhatt aktiverar de vita blodkropparna och höjer på så sätt immunförsvaret. Bäst är att börja ta dropparna så fort man börjar känna sig lite hängig. De andra hjälparna, vitlök och ingefära, finns nästan alltid hemma hos mig för att användas i matlagning. Men som förstärkt kur hackar jag gärna en vitlöksklyfta och lägger på en knäckebrödmacka. Mums, tycker jag - men inte alla andra. Så den kuren måste anpassas efter vad man ska göra resten av dagen. Rå vitlök kan även vara väldigt starkt för njurarna, så testa lite måttligt. Ingefära ökar cirkulationen och det här teet, hjälper kroppen att återfå värmen. Skär några skivor av färsk ingefära. Hacka gärna lite med en gaffel i skivorna för att de aktiva ämnena lättare ska frigöra sig. Koka dem med vatten. Låt stå och dra ca 10 minuter. Drick sedan och känn hur värmen sprider sig i kroppen. Bäst är förstås att ta det lugnt och sova ordentligt också. Förhoppningsvis klarar man sig sedan från att bli sjuk!

Monday, November 03, 2008

Ovant kallt



I helgen blev det riktigt kallt och frostigt. Visserligen fantastiskt vackert med blå himmel, hög klar luft och sol. Men ändå blev jag helt paralyserad och frusen. Jag som gärna är ute mest hela tiden om jag har möjlighet, vill nästan inte gå utanför dörren. Kan det vara så att man är så ovan den första tiden det är kallt? För på något sätt anpassar man sig. Nu ska jag njuta av de allra sista blommorna och tvinga mig ut en stund när det är ljust så att jag vänjer mig vid att vintern är på gång.