God Jul
Advent har gått fort, precis som vanligt. Alldeles snart är det julafton. Jag gillar inte stressen kring den här dagen, men det finns mycket som jag tycker om med julen. Det är förstås att vara med familj och släkt, äta gott, prata och umgås. Samtidigt känner jag mig kluven när jag tänker på de som inte har den möjligheten. Jag tycker också om att det blir en paus i allt, den mörkaste tiden. Tid för eftertanke, lata och lugna dagar. Det behövs för att få energi igen. Snart vänder det och ljuset kommer åter. Till er alla önskar jag en riktigt god jul, utan krav och måsten - en jul med mycket värme. Vill ni göra något i sista stund, lägger jag in receptet på mitt enklaste och kanske godaste julgodis. Även det en repris, men julens mat är ofta sådant som kommer igen. God Jul!
NÖTCHOKLAD
100 g vit choklad
100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
drygt 2 dl skållade mandlar
drygt 2 dl cashewnötter
drygt 2 dl valnötter
Skålla mandlarna och ta bort skalen. Lägg dem på ett papper så att de torkar. Smält varsamt de olika chokladsorterna var för sig i olika bunkar eller i olika omgångar över vattenbad. När chokladen smält tar du bort bunken från plattan och rör ner de mandlar eller nötter du vill ha i just den chokladsmeten. På bilden är det mandlar till vit choklad, cashewnötter till ljus choklad och valnötter till mörk choklad. Bred sedan ut massan på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen för att stelna. Bryt eller skär sedan i lagom stora bitar. Klart att mumsa!