Wednesday, December 30, 2009

Gott Nytt Årtionde!



Tusen tack till er som kikar in här hos mig, trots att jag inte alltid är så flitig på att uppdatera! Extra roligt är det förstås när jag också får ta del av era kommentarer. Vädret har fortsatt i den frostigt vita färgskalan, vilket har inspirerat mig till att testa vita chokladtryfflar med lingon på nyårsbordet. Du hittar dem hos Tina med Pickipicki och är ett recept från "Vinterns söta" av systrarna Eisenmann. Från mitt eget arkiv rekommenderar jag Vit chokladmousse med frukt till eller Glassbomb som är enkel att göra av färdig glass. I år blir mina smaker vanilj, choklad och hallon. Nu hoppas jag på ett riktigt bra nytt år, ett år som också inleder ett nytt årtionde. Så till er från mig GOTT NYTT ÅR med många uppfyllda önskningar!


Wednesday, December 23, 2009

God Jul till er alla!




Ute är det vintrigt vitt, ett gnistrande täcke har bäddat in oss ordentligt. Snön förtrollar och ger magi, plötsligt ser världen annorlunda ut. Allt tyder på att det blir en vit jul, precis som sinnebilden av julen oftast ser ut. Och ska det vara snö, så är det ju nu när det är jul och jullov det passar allra bäst. Kanske blir det tillfälle att åka skridskor, pulka och göra snöänglar! Inomhus tar julens dofter plats, hos mig doftar det gran, pepparkakor och apelsin. Jag hade förstås tänkt lägga in lite julrecept under advent, men tiden har tyvärr inte räckt till. I stället får jag länka till några julfavoriter i arkivet så här da'n före da'n. Sen vill jag förstås önska er alla en riktigt riktigt god jul! En stor julkram från mig!

JULTIPS FRÅN ARKIVET
Pappas valnötspaté
Grönkålspaj
Wokad rödkål
Nötchoklad

Friday, December 11, 2009

Chokladmandlar




Vädret är fortfarande mer höstlikt än vintrigt, men på söndag är det redan tredje advent. Hade tänkt göra fler inlägg, men tiden har inte räckt till. Lite passande godis vill jag i alla fall hinna bjuda på. Har du tid över är det kanske något att testa i helgen. De här chokladmandlarna är garanterat enkla att göra, ändå ser de så fina ut i sina små formar. Trevlig helg!

CHOKLADMANDLAR
200 g choklad, mörk, mellan eller ljus
ca 40 skållade mandlar
små formar

Skålla mandlarna, tryck ut dem ur sina skal. Se till att mandlarna är torra och rosta dem varsamt i ugnen eller i en torr stekpanna. Smält chokladen i en bunke i vattenbad. Häll försiktigt chokladen i formarna och toppa med en rostad mandel i varje. Ställ in i kylen så att de stelnar. Godiset på bilden är gjort med en mellanmörk choklad eftersom det fans önskemål om det. Välj själv vilken sort du gillar bäst!

Thursday, December 10, 2009

Dekorerade apelsiner



Några av er undrade hur jag gjort mönstret i apelsinskalet i förra inlägget. Jag har använt ett kombinerat ciselerings- och zestjärn och "spårat" ut mönstret. Det är ganska enkelt och väldigt kul, tycker både jag och mina barn. Det går även att dekorera med torkade kryddnejlikor i ränderna. Vill du titta närmare ett sådant verktyg, kan du klicka
här. Jag har använt mig av den upphöjda delen i mitten. När apelsinen är bearbetad på det här sättet, torkar den ofta på ett vackert sätt och håller därför länge. När jag nu är igång och länkar, kan jag även passa på att tipsa om att DN i veckan lade ut några av recepten från boken "Ernst Jul", så varför inte pröva att baka hans Gudomliga kanelhjärtan, Valnöts- och saffransskorpor eller Friterade vildsvin (nej, inte riktiga vildsvin utan en sorts roliga bullgrisar). Jag tror att jag ska testa att baka skorporna som blir vackert gula av saffran.

Tuesday, December 01, 2009

Ha en lugn advent!




Trevlig advent till er alla! Jag hoppas att ni haft en skön första adventhelg. För mig kom helgen alldeles för snabbt eftersom vi hade födelsedagsfirande för ett av mina barn, men på något märkligt sätt kom det ändå fram ljus och adventsstjärnor. Min större dotter satte till och med igång att baka lussebullar helt på egen hand - så det blev ordentligt adventsfika. Varför händer det alltid så mycket just den här tiden? För en tid sedan var jag och lyssnade på Ernst Kirchsteiger som berättade om sin nya bok "Jul med Ernst" där han delar med sig av julmat, godsaker och dekorationer. Det jag verkligen gillade var att han lyfte fram just det här med att försöka ta det lugnt och inte stressa för mycket inför julen. Det är ju bättre att göra färre saker och ibland ta genvägar till maträtter och bakverk, än att jäkta runt för att göra allt perfekt. För visst är det viktigare att försöka hitta en känsla och stämning än att städa och handla flest saker. Bättre då att välja ut det som man själv tycker är roligast och viktigast, vilket förstås är olika, kanske kan det vara att hinna gå på julmarknad, lyssna på en konsert, baka eller bara träffas och umgås. Ett enkelt sätt att få till en gemensam middag kan ju även vara att ordna knytis. Alla har vi våra egna bilder och önskemål kring hur advent och framför allt julhelgen ska vara, men en bra tanke att bära med sig för många av oss är nog just det här att försöka stanna upp en stund. Ernst tipsade också om periodens vackraste pynt - naturens gåvor. Tänk så härligt det doftar med ciselerade apelsiner eller ett fat med olika kryddor och hur vackert det är med julröda äpplen, kottar och granris....Vad gillar du bäst med adventstiden?