Sunday, February 21, 2010

Det snöar - igen!




Snöflingorna virvlar runt som mjuka bomullstussar. Världen är vit, vitare, vitast - igen! Helg inne eller ute?

Sunday, February 14, 2010

Ett hjärta till er



Jag önskar er alla en fin alla hjärtansdag fylld av värme och omtanke. Några vänliga ord, en kram, mysfika eller en kärleksfull middag kan kanske passa idag. Men det är också en dag att tänka på hjärtebarnen som du kan läsa om hos Lantluft. Ha det gott!

Thursday, February 11, 2010

Med nötig smak och en aning sötma...




Idag börjar Potatis- och frilandsmässan i Örebro. Tänk att det finns en mässa nästan bara om potatis! Å andra sidan är den älskade (utom i GI-sammanhang) rotfrukten sällsynt användbar i soppor, mos, gratänger, grytor, sallader eller bara kokt, stekt eller bakad. Godast av allt är nyupptagen potatis på landet, skrubbad i bäckvatten och varsamt kokad. Sen behövs inget mer. Kanske är potatis så självklar för oss att vi glömmer bort hur gott det kan vara. Nu vill i alla fall branschorganisationen Svensk potatis höja anseendet genom att hitta nya ord för att beskriva smaken, sådär som man beskriver viner och ibland även ostar. Jag håller på potatisen och ger den gärna upprättelse, men jag vill inte att den blir en dyr och snobbig vara på hyllan i affären. Hur gillar du att äta din potatis, vilken är din favoriträtt?

Thursday, February 04, 2010

Nyttiga och vackra pärlor




Granatäpplets skal är hårt och läderaktigt. Men lyckas man öppna frukten hittar man en riktig skatt, för de röda frön som ligger innanför skalet är glimrande vackra och dessutom nyttiga. Fröhöljets djupröda färg har fått ge namn åt granaten och visar också att frukten är rik på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda oss framför allt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns även studier som tyder på att granatäpplet innehåller ämnen som kan minska blodtrycket och bromsa skador från högt kolesterol. Med andra ord en riktig superfrukt! Den enda nackdelen är att det kan vara svårt att få ut fröna utan att stänka ner hela köket. Så här har jag fått lära mig att man ska göra: skär bort en tunn skiva under det kronliknande fästet. Skär sedan upp skalet en aning på några ställen och bänd upp det med fingrarna. Peta ut fröna och ta bort hinnorna som är beska. Av Åsa fick jag rådet att dela frukten och sedan klämma lite lätt på den. Håll sedan halvorna över en skål och slå med t ex en träsked mot skalet och kärnorna lossnar. Jag tycker fortfarande att det är svårt att lyckas utan att det stänker, men det går i alla fall bättre än förr. Strö pärlorna över en sallad med t ex babyspenat och avokado eller över en fruktsallad, mmm både gott och snyggt.