Saturday, November 27, 2010

Vit advent


Första advent med ett mjukt täcke av snö. Stjärnor och ljus glittrar och gör mörkret lite mindre mörkt. Jag hoppas på en söndag med lång lugn frukost och ingen brådska alls fastän jag egentligen har hur mycket som helst att göra. Men inte just nu. Kanske gör jag godis med mina döttrar - kanske inte...Gör ni något speciellt första advent?
Får ni lust att göra godis är det här ett underbart recept från systrarna Eisenmans bok "Vinterns söta". Sött förstås men också lite kontrast i smaken tack vare lingonen. Tack Tina som tipsade om tryfflarna. Trevlig första advent!

VIT CHOKLADTRYFFEL, ca 25 st
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingom
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i

Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med grädden. Värm över sjudande vattenbad och rör tills chokladen har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt/bricka täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad till ytskiktet i en skål över sjudande vatten. Ta ut kulorna ur frysen och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåp.

Wednesday, November 24, 2010

Gröna Gaffeln


Har ni hört talas om Gröna Gaffeln? Det är namnet på Naturskyddsföreningens utmaning till svenska folket. Utmaningen innebär att alla svenskar ska hoppa över att äta kött en dag i veckan. Enkelt för mig som inte äter kött men det är en rimlig utmaning för alla. Det finns mängder av god vegetarisk mat och att välja det en dag i veckan borde bara ge variation. Faktum är att jag tror att många redan äter vegetariskt en dag i veckan....Ni som tittar in här är säkert redan grönsaksätare. Målet med kampanjen är en miljövinst. Om alla svenskar skulle byta kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett år. Tänk vad en liten förändring ändå kan ge effekt. Här kan ni läsa mer.

Tuesday, November 09, 2010

Rädda unika fröer nu!


I år är det den biologiska mångfaldens år vilket förstås bör innebära att man uppmärksammar vikten av just mångfald. Något som uppmuntrar och möjliggör mångfald i trädgårdar och odlingar är att det under senare år blivit lättare att få tag på ovanliga frösorter, i många fall gamla kulturväxter. Detta tack vare mindre fröfirmor som haft ett intresse i att inte bara kunna erbjuda de mest sålda sorterna. Tyvärr ser det just nu dystert ut för de unika fröutbuden. EU-lagstiftningen ska implementeras i den svenska lagstiftningen och Jordbruksverket har formulerat en regelsamling som är ute på remiss. Jordbruksverket föreslår även att det ska kosta en rejäl slant att registrera varje frösort - 3000 kronor i registreringsavgift och 2000 kronor i årsavgift. Tänk vad det innebär för små företag med många sorter som de kanske inte säljer mängder av. Trist för mångfalden i våra trädgårdar och för möjligheten att odla speciella sorter av grönsaker. Så det handlar även om maten på våra bord! Det är bråttom att reagera för den 10 november är sista dagen för att lämna in remisssvar. På nätet finns flera bloggare och andra engagerade som just nu jobbar med att sprida frågan. Hos Fundera Grönt finns mailadressen. Skriv nu!

Läs DNs Veteskapsblogg och Allt om Trädgård för att få mer information. Läs också hos Gitto på Taffel där hon lagt ut sitt remissvar i frågan.

Wednesday, November 03, 2010

Spöklikt på menyn


Det verkar som om jag blev kvar ute i den milda höstluften. Jag har helt missat att det är halloween och pumpatid. I år verkar det vara mindre skyltningar och aktiviteter som påminner om halloween och i affären har det knappt synts till en enda pumpa. Min dotter brukar ofta ordna fest för kompisar under temat men maten har ändå inte fått bli för läskig vilket lätt kan bli oaptitligt. Fick tips om mozzarellaögon men de såg för skumma ut.... Det har varit bål med frysta händer, svart spaghetti med blodig sås, sojakorvsfingrar och olika varianter på bakverk som passar temat. Mest älskade blev marängspökena som gästerna ville ta med hem och spara. Lagar ni spöklik mat den här tiden?