Saturday, March 26, 2011

Helgmums!


Igår var det vårfrudagen som på grund av någon lycklig missuppfattning blev våffeldagen. Är det någon som vill göra våfflor i helgen rekommenderar jag att kika in hos Pickipicki där Tina delar med sig av sina bästa våffelrecept. Själv har jag inget våffeljärn på grund av platsbrist, utan satsar i stället på en favorit i repris Chokladboll med äppelsallad efter ett recept av Rune Kalf-Hansen. Jag gillar balansen mellan de krispiga friska äpplena som ger lite att tugga på och den lena chokladsmaken som smälter i munnen.


ÄPPELSALLAD MED CHOKLADBOLL, 4 port (dvs 4 chokladbollar)
50 g mörk choklad
40 g smör
3/4 dl honung (jag tar mycket mindre honung - smaka av)
1 dl havregryn
ca 1/2 dl kokosflingor att rulla bollarna i

4-6 st äpplen
2-3 dl apelsinjuice eller saft från 2 apelsiner
1 msk hackad färsk timjan

Smält chokladen försiktigt med smöret och honungen, rör i havregryn.
Låt blandningen stelna. Gör bollar som rullas i kokos.
Serveras med tunna klyftor av äpplen som ligger i apelsinjuice smaksatt med timjan.

Friday, March 25, 2011

Nordiska Trädgårdar - igen


Trädgårdsmässan var inspirerande och rolig att besöka. Förutom att kika runt på plantor, böcker och lyssna på föredrag var det uppfriskande att stanna till vid Wij trädgårdars monter. Där pågick matlagning av Rune Kalf-Hansen, samtal och andra aktiviteter. Jag har tyvärr inte varit i Ockelbo och besökt Wij ännu - men det är något jag väldigt gärna vill göra. Riktigt trevligt var det att äta lunch med Annika från Naturliga ting och Eva-Linnea från Häxor och änglar. En annan trevlig bloggare som var på plats var Kinna med sina finfina böcker. Sammanfattning av dagen - helt klart finns det väldigt många som gillar trädgård och snart är det dags att börja odla på riktigt!

Wednesday, March 23, 2011

Start för trädgårdssäsongen!



Dags för vårinspiration i form av mässan Nordiska Trädgårdar. Frön, plantor, trädgårdsprylar av alla de slag, föredrag, böcker och en hel del idéer finns att ta del av den 24-27 mars på Stockholmsmässan. Besökarna brukar vara många och humöret på topp då alla trädgårdsentusiaster ser fram emot den kommande trädgårdssäsongen. Så om du är i närheten och längtar efter våren är det ett tips. Bilderna är från ett tidigare år då jag själv jobbade på mässan med att prata om örter och sälja krämer och produkter gjorda av örter. Miljöerna på bilderna är dock från en av de inspirationsbalkonger som fanns att titta på. En sådan balkong skulle jag gärna önska mig...

Wednesday, March 09, 2011

Ljuset är här!


Solen skiner och ljuset är alldeles fantastiskt idag! Visst är nätterna fortfarande kalla men solen värmer en aning. Jag passerade ett café som ställt ut solstolar där några nöjda gäster lutade sig tillbaka med en kopp kaffe i knät. Försök att hinna ut en stund i ljuset idag - det ger energi. Kanske är det till och med skönt att sätta sig i en snödriva med en kopp kaffe.....

Wednesday, March 02, 2011

Värmande mat en vinterdag


Sportlovsvecka, sol och gnistrande snö! Ja, det verkar som om vintern håller i sig ett tag till. Och just när det är sportlov passar det bra, sen får vi väl börja hoppas att våren snart börjar visa sig. När det är kyligt ute behövs värmande mat för att hålla balansen. Sötpotatis, råris och chili är ingredienser med sådana egenskaper. Sötpotatis är lättsmält, näringsrik och ökar motståndskraften mot infektioner. Råris är bra kolhydrater och chili ökar cirkulationen och höjer temperaturen en aning. Receptet kommer från "Kokkonst för den självläkande människan" av Sanna Ehdin och Malin Söderström (jag har bara gjort lite annorlunda). Fetaost ger fin sälta. En sallad med mycket bönor är ett bra proteinrikt tillbehör.

RIS & SÖTPOTATISPILAFF 4 pers
3 dl råris
ca 8 dl grönsaksbuljong
olivolja
lite chilipeppar
4 sötpotatisar med orangefärgat kött
örtsalt
200 g fetaost

Skölj riset. Fräs riset i oljan tillsammans med lite chili (ger lite stuns åt den i övrigt milda smaken). Häll över grönsaksbuljong och låt koka varsamt ca 10-15 minuter. Skala potatisen och skär den i centimeterstora bitar. Lägg ner dem med riset. Krydda med lite örtsalt och låt koka tills riset är färdigt och potatisen mjuk. Ta bort från spisen. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten.