Wednesday, May 16, 2012

Späda nässlor på burk

Om man sänker blicken en aning från alla härligt blommande träd, finns massor med annat intressant. Nässlor och annat ogräs till exempel. Det är kanske inte den växtligheten som är den mest iögonfallande, men väldigt användbar är den. Alltfler får upp ögonen för hur mycket det går att använda ogräset till och särskilt nässlor är populära. Mitt bloggnamn kräver nästan ett nässelrecept - så håll till godo med min variant på nässelpesto. Den passar bra till pasta eller som topping på crostini. Välj späda och fräscha nässlor och plocka dem en bit bort från trafikerade vägar. Jag förväller nässlorna innan jag använder eftesom smaken blir en aning mjukare då. Men det går också bra att använda späda välsköljda nässlor direkt. NÄSSELPESTO, 1 burk 5 dl färska nässlor 1-1 1/2 dl skållad sötmandel 1 vitlöksklyfta, hackad 1 dl parmesanost, riven 1/2-1 dl olivolja extra virgine örtsalt, svartpeppar Rensak, skölj och förväll nässlorna en kort stund i kokande vatten. Krama ur dem ordentligt och hacka dem grovt. skålla mandlarna i kokande vatten, skölj dem under kallt vatten och dra av skalen. Låt dem torka. Lägg nässelhacket, vitlöken, de skållade mandlarna och osten i en matberedare och mixa allt till finfördelad massa. Droppa ner olivolja i en fin stråle, lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Peston kan sparas några dagar i kylen.

6 Comments:

Blogger Sara said...

Ooooooh, vilken aptitretare! Älskar ALLT du blandar i den där peston, mâste vara supergott!

6:09 PM  
Blogger Camilla Alvén said...

Vad spännande, själv gjorde jag nässel och kirskålssoppa för första gången i söndags. Måste testa att göra pesto också! Ha det bra, kram

11:15 AM  
Anonymous Kersti said...

Det ska jag prova redan i morgon tror jag. Nässlor finns bakom huset och crostini har jag redan i skåpet. Kram

7:22 AM  
Anonymous Josefina said...

Vad fräscht och gott det ser ut ... Nässelsoppa åt vi hemma när jag var barn. Jättegott. Kram.

12:07 AM  
Blogger Åsa said...

Det där var inte dumt. Måste testa med typ löktrav, eller kanske grönkål :) Perfekta små tilltugg!

10:01 AM  
Blogger Lena said...

Men nu grämer jag mig så att jag inte såg det här receptet fören nu i mörkaste oktober!
NU har jag ju inga späda nässlor ju men nästa vår måste jag verkligen prova det!
Tack!

Lena från Make Ahead Food

8:43 PM  

Post a Comment

<< Home