Friday, April 27, 2012

Mer om pizza

Mitt förra inlägg om pizza fick mig att drömma mig till Italien en stund. Inte för att pizza är det jag i första hand förknippar med italiensk mat, men ändå den har ju sitt ursprung där. Är man i Italien finns i stället så mycket annat gott att smaka; självklart alla goda pastarätter, men också oändligt mycket gott med grönsaker och bönor. Så även för vegetarianer är det lätt att kunna beställa bra mat på restaurangerna. I regel finns inte vegetariska huvudrätter på menyn, men att plocka ihop olika tillbehör kan bli helt en fantastiskt tallrik. För den som vill äta pizza, finns ofta möjlighet att köpa pizza på bit att ta med sig. Perfekt som snabblunch. Apropå snabb, kom jag att tänka på ett bra sätt att göra pizza lite snabbare - i alla fall om man bor i Stockholm och har nära till Cajsa Warg. Där säljer de nämligen färdiga pizzadegar av mycket bra kvalitet. Inga konstigheter alls i degen, utan minst lika bra som den man gör själv. Med en färdig deg är det snabbt och enkelt att fixa sin egen pizza.

Thursday, April 26, 2012

SM i pizzabakning

Igår gick SM i pizzabakning av stapeln och vinnare blev Camilla Seidl från Stockholm. Deltagarna bakade alla en klassisk capricciosa, men också en egenkomponerad pizza. Camilla gjorde en pizza med chevrè, fikon i rödbetsmarinad, valnötter och ingefära. Just getost, fikon och valnötter är en fantastisk smakkombination som jag gärna vill testa själv. Tyvärr gör jag pizza alldeles för sällan. Synd, eftersom egen pizza kan bli en riktigt god och bra maträtt. Någon regnig dag på semestern brukar jag och min familj ägna oss åt att göra pizza. Då får det ta tid, degen kan jäsa i lugn och ro och tomatsåsen puttra länge så att den får massor med smak. Sen har alla chansen att komponera sin favorit. Mitt val brukar vara enkelt;tomatsås, lättstekt zucchini och mycket mozzarella. Massor med färsk krispig ruccola ovanpå är också en favorit. När pizzorna är klara äter vi dem i en del av vårt torp som en gång i tiden varit ladugård. Idag är det ett fantastiskt utrymme, men oisolerat och med begränsad belysning. Just en regnig sommardag är det magiskt att duka fint med massor av ljus och sitta där och äta pizza. Regnet smattrar på taket och stämningen inbjuder till att berätta historier och sitta och prata länge länge om allt mellan himmel och jord. Någon gång händer det förstås att vi äter pizza i solsken, i den lummiga trädgården - ändå är det de regniga dagarna som jag mest förknippar med pizza. Nu är jag i alla fall inspirerad att pröva chevrè och fikon snarast. Brukar ni göra pizza själva och har ni några favoriter?

Friday, April 13, 2012

Nordiska trädgårdar



Just nu finns massor med trädgårdsinspiration att ta del av på den stora trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Många föreläsningar, idéträdgårdar, plantor, frön, böcker och prylar att titta närmare på. Trädgårdsmässan pågår den 12-15 april.

Thursday, April 05, 2012

Ha en skön påskhelg!



Tuesday, April 03, 2012

Quinoagröt


Det blir lite fortsättning på föregående grötinlägg eftersom jag fick en fråga om vad det var för gröt på bilden. Det är quinoagröt med hasselnötter och päron, som är en annorlunda gröt utan att vara extrem. Det är ett riktigt GI-recept och kommer från Ulrika Davidsson. Själv tillsatte jag lite vanilj, vilket väl i och för sig inte riktigt är meningen - men jag tyckte att det saknades en nyans i smaken. Kanske beror det på vilken sorts päron man använder. Quinoa är glutenfritt, proteinrikt och har bra näringsinnehåll, vilket gör det till ett riktigt bra frö. Hos Lilla Matderieven hittade jag ett intressant recept på dinkelgröt med physalis, gojibär och kokos. Den kanske kan vara något att testa nu när kylan kommit tillbaka...

Quinoagröt med hasselnötter och päron
1 päron
1 dl vit quinoa
2 dl vatten
1 tsk linfrön
1 msk solrosfrön
1 krm salt
1 msk hackade hasselnötter
Hacka halva päronet grovt. Riv andra halvan.
Koka quinoa, vatten, linfrön, solrosfrön och päronbitar och salt i cirka 15 minuter.
Servera med rivet päron, hasselnötter och sojamjölk.