Späda nässlor på burk
Om man sänker blicken en aning från alla härligt blommande träd, finns massor med annat intressant. Nässlor och annat ogräs till exempel. Det är kanske inte den växtligheten som är den mest iögonfallande, men väldigt användbar är den. Alltfler får upp ögonen för hur mycket det går att använda ogräset till och särskilt nässlor är populära. Mitt bloggnamn kräver nästan ett nässelrecept - så håll till godo med min variant på nässelpesto. Den passar bra till pasta eller som topping på crostini. Välj späda och fräscha nässlor och plocka dem en bit bort från trafikerade vägar. Jag förväller nässlorna innan jag använder eftesom smaken blir en aning mjukare då. Men det går också bra att använda späda välsköljda nässlor direkt.
NÄSSELPESTO, 1 burk
5 dl färska nässlor
1-1 1/2 dl skållad sötmandel
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl parmesanost, riven
1/2-1 dl olivolja extra virgine
örtsalt, svartpeppar
Rensak, skölj och förväll nässlorna en kort stund i kokande vatten. Krama ur dem ordentligt och hacka dem grovt. skålla mandlarna i kokande vatten, skölj dem under kallt vatten och dra av skalen. Låt dem torka.
Lägg nässelhacket, vitlöken, de skållade mandlarna och osten i en matberedare och mixa allt till finfördelad massa. Droppa ner olivolja i en fin stråle, lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Peston kan sparas några dagar i kylen.